LiverpoolUprava Liverpula dogovorila prodaju, vlasnici se protive

 

Upravni odbor Liverpula prihvatio je danas ponudu da proda klub američkoj kompaniji Nju Ingland Sports Venčurs (New England Sports Ventures), ali se tom potezu protive vlasnici Tom Hiks i DŽordž DŽile zbog čega bi slučaj mogao da završi na sudu. Pomenuta kompanija je vlasnik poznate američke bejzbol ekipe Red Soks iz Bostona.

Hiks i DŽile su nezadovoljni dogovorom pošto za prodaju kluba traže 600 miliona funti (687 miliona evra), a kompanija NESV ponudila je duplo manju svotu. Prema navodima engleskih medija, sa prodajom Liverpula kompaniji NESV složila se i Kraljevska banka Škotske (RBS) koja je najveći kreditor engleskog kluba.

Povezana vest:  Luiz: Odbio sam Barselonu zbog PSŽ-a

-Drago mi je što smo uspešno završili ovaj procen, iako je bilo teško i naporno – rekao je direktor Liverpula Marin Broton.

Liverpul banci RBS duguje oko 237 miliona funti (271 milion evra), a klub ima rok do 15. oktobra da refinansira dug. U suprotnom, RBS bi mogao privremeno da preuzme kontrolu nad klubom.

Hiks i DŽile su danas čak pokušali da smene dvojicu članova upravnog odbora Kristijana Parsloua i Jana Erija i da na njihova mesta imenuju „svoje“ ljude. Liverpul bi mogao da bude kažnjen i oduzimanjem devet bodova, ako ne dođe do prodaje kluba i banka preuzme kontrolu nad njim.

Povezana vest:  Barselona desetak dana bez Alveša

Hiks i Džile su u februaru 2007. godine kupili Liverpul za 218,9 miliona funti (250 miliona evra), ali nikada nisu dobili podršku navijača.

Klub se zadužio u prethodne tri godine, zbog čega stručni štab nije imao dovoljno novca za sva adekvatna pojačanja, a ekipa u ovom periodu nije osvojila nijedan trofej. Američku kompaniju NESV predvode DŽon Henri i Tom Verner, a 2002. godine kupili su bejzbol ekipu Red Soks. Dve godine kasnije ovaj tim osvojio je titulu u MLB ligi, a isti uspeh ostvarili su i 2007.

Povezana vest:  Gigs: Možda i odem iz Mančestera

Čelnici engleske Premijer lige takođe će morati da daju dozvolu za prodaju Liverpula.

-Sa predstavnicima NESV sastali smo se pre nekoliko nedelja i odmah nam se svidela njihova ideja kako bi Liverpul trebalo da izgleda u budućnosti – kazao je Broton.

Pored nedostatka novca za dovođenje najzvučnijih imena, klub je morao i da odloži početak izgradnje novog, modernog stadiona koji bi trebalo da ima kapacitet od 60.000 mesta. Posledice finansijske krize u klubu prenele su se i na teren, a u tekućem prvenstvu Engleske ekipa Liverpula posle sedam kola nalazi se na 18. mestu u zoni ispadanja.