jelensuperliga logoNulta tolerancija za nasilje i proteste

 

Zajednica fudbalskih klubova Super lige će i ubuduće, kao i do sada, na osnovu preporuke Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) i Evropske fudbalske unije (UEFA), primenjivati princip takozvane nulte tolerancije kada su u pitanju nasilje i protesti na utakmicama koje se igraju pod jurisdikcijom Fudbalskog saveza Srbije.

Prema rečima komesara za takmičenje Zajednice Super lige Branilava Delića, primenjivaće se propisi u skladu nultom tolerancijom, a klubovi su istovremeno upozoreni da su dužni da edukuju svoje navijače i da su oni odgovorni za ponašanje svojih pistalica.

Povezana vest:  KVALIFIKACIJE ZA EURO 2012, Bez Stojkovića na golu!

-Zajednica smatra da su upozorenja osnovni oblik delovanja u situacijama kakva je bila juče u Smederevu. Još se ne razmišlja o rigoroznijim disciplinskim merama. Obaveza je klubova da edukuju svoje navijače – rekao je Delić.

On je podsetio da Disciplinski pravilnik u članu 86. propisuje da je zabranjeno vređanje bilo čijeg dostojanstva, jer to podleže odgovornosti.

Povezana vest:  Slovenac Pečnik novo pojačanje Crvene zvezde

Disciplinski pravilnik, inače, ostavlja mogućnost da se klubovi kazne novčano ili iganjem bez prisustva publike ukoliko navijači prave incidente kao na jučerašnjoj utakmici u Smederevu, kada je vređan predsednik Srbije Boris Tadić.

-Prema našim pravilnicima, ne postoji mogućnost da zbog takvih incidenata utakmica bude prekinuta i nenastavljena. Do toga može da dođe samo u slučajevima težeg nasilja, o čemu odlučuje glavni sudija, kao što je to nedavno bilo u Đenovi na utakmica Italija – Srbija – rekao je Delić.

Povezana vest:  Ivanović: Ništa nismo uradili da bismo pobedili