Emir_KusturicaKusturica: „Dom za vešanje“ pruža nezaboravno iskustvo

 

Slavni reditelj Emir Kusturica izjavio je danas Tanjugu da će publika na njegovoj predstavi „Dom za vešanje“, u „Sava centru“ od 10. do 12. novembra, dobiti nezaboravno iskustvo.

Predstava se najavljuje kao pank opera, po motivima Kusturičinog filma „Dom za vešanje“ (Time of the Gypsies), na muziku Dejana Sparavala, Neleta Karajlića i Stribora Kusturice.

Reditelj, međutim, precizira da je „to u najboljem smislu reči jedna nezavisna scenska izvedba za koju se teško utvrdi da li je opera, da li mjuzikl ili je pozorišna predstava“.

Ovaj veliki scenski spektakl imao je veoma uspešnu premijeru u maju 2007. godine u Parizu, na sceni opere Bastilja, pod naslovom „Vreme cigana“. Filmofili su mogli da vide snimak te izvedbe na festivalu Kustendorf u Drvengradu.

Povezana vest:  EUROSONG 2012, Jermenija ipak odustaje od ovogodišnjeg Eurosonga

Na pitanje šta može da očekuje publika u Beogradu, Kusturica je izrazio uverenje da „ovaj put ko god dođe da gleda, on će imati nezaboravno vizuelno iskustvo“.

Autor je dodao da se u to iskustvo uključuje i memorija, odnosno sećanje na film „Dom za vešanje“, pa je „utoliko čitava stvar zanimljivija“.

Sadržaj filma svi znamo, a sada je interesantno na koji je način to preneto na scenu, primetio je on i podsetio da je izvođenje u Francuskoj potvrdilo da ova vrsta predstave zanima ljude.

Na pitanje da li će inscenirati još neke svoje filmove, odgovorio je da „postoji i ta ideja, a postoji i druga koja je još zanimljivija“.

Povezana vest:  TECHNODROM U CENTRU BEOGRADA

-Ideja je da se u povodu 200. godišnjice rođenja Đuzepea Verdija, u teatru ‘Feniče’ u Veneciji postavi jedna originalna drama koju ćemo napisati Nele (Karajlić) i ja, koja spaja razne likove iz istorije drame i literature u jednom komadu – izjavio je Kusturica.

Što se tiče budućeg života predstave „Dom za vešanje“, Kusturica je najavio da će prvo gostovati u Moskvi, zatim idućeg leta u Montrealu, pa u Njujorku i Torontu, a u planu je i nastup u Atini.

Ovaj projekat posebne emocije i atmosfere okupio je čak 120 glumaca, pevača i statista na sceni, više od 50 muzičara, kao i veliki broj tehničara iza bine.

Povezana vest:  Rasprodat koncert Arsena i Matije Dedića na Kolarcu

Prema rečima Karajlića, predstava se bazira na energiji i ostrašćenoj verziji života.

Glavne uloge – Perhana i lepu Azru igraju mladi Stevan Anđelković i Milica Todorović, koji su izabrani na audiciji. Negativca Ahmeda igra Nenad Janković (Karajlić), a Perhanovu babu poznata glumica Gorica Popović.

U ansamblu su i Ognjen Šućur, Mirjana Bizumić, Dejan Sparavalo, Stanko Tomić, Zlatko Sakulski, Nataša Tomić i drugi.

Muziku izvode „The No Smoking Orćestra“, „The Garbage Serbian Philharmonia“ i grupa Vrelo, pod dirigentskom upravom Zorana Komadine. Karte za prvo izvođenje u „Sava centru“ (10. novembra) su rasprodate, a za naredne večeri mogu se kupiti po ceni od 1.800, 2.400 i 3.000 dinara.