vladimir_petrovic_kzn_decembar (2)Druženje selektora Petrovića sa novinarima

 

Vladimir Petrović Pižon, zvanično poslednji put pred predstavnicima srpskih medija, strateg govorio je, na sada već tradicionalnom druženju sa „sedmom silom“. Bilo je mnoštvo pitanja vezanih za 2010. i očekivanja u 2011. godini.

Prvo je bilo vezano za Super ligu i jesenju sezonu?

– Tabela je realna u odnosu na kvalitet timova. Mislim, međutim, da bi trebalo malo afirmativnije u medijima pratiti domaći šampionat. Preterujemo u kritikama… Da li ste gledali derbi Premijer lige, Mančester Junajted – Arsenal? Da li je to bio vrhunski fudbal? Ne! Nije bilo uzbuđenja, nisam bio zadovoljan. Ali 75. 000 ljudi na stadionu stvorilo je ambijent da misliš kako je to bio spektakularan fudbal. Imam i drugi pogled na našu ligu… Partizan prodaje Nastasića bez odigrane utakmice u Super ligi. Video sam jesenas Kneževića u Borcu iz Čačka, već čitam traži ga Lil. Javor je od kraja sezone prodao četvoricu igrača. Teško je izdržati sve to i navijačima ponuditi kvalitet. Ali, i publika se malo ulenjila. Ne blistaju ni engleski fudbaleri, pa ih svakog vikenda gledaju puni stadioni. I ne zviždi im se. Tamo navijač pomaže klub kupovinom ulaznice i prisustvom na stadionu.

Povezana vest:  Suarez izbegao kaznu zbog udaranja Jate

O superligaškim igračima…?

-Ima dobrih igrača, naravno. Gledao sam dosta utakmica tokom jeseni. Kvaliteta ima najviše, naravno, u jesenjem prvaku, Partizanu. Ali, tu je i dosta stranaca… Od domaćih igrača među crno-belima najbolji utisak ostavili su najiskusniji, Mladen Krstajić i Saša Ilić – konstatovao je selektor najbolje reprezentacije Srbije.

O burnoj 2010. godini, promenama koje je doživeo u karijeri, selektor Petrović je rekao:

– Ne bih verovao, naravno, da mi je neko ovakav rasplet prorekao pre godinu dana  – nasmejao se Pižon na pitanje. – Pre svega nisam očekivao da budem smenjen u Zvezdi. Ali, dobro. To je život. Jedan prijatelj mi je rekao da posle velikog razočarenja, uvek ide i velika radost. To se i dogodilo… Javili su se čelnici FSS, a ja, kao nikad ranije, nisam imao klauzulu u ugovoru – da mogu da odem u slučaju da vratim tri plate. Tu odredbu sam sada iskoristio i postao selektor. Naravno, nije mi selektorska fotelja pala na pamet ove godinje. Više je to bila moja želja, da jednog dana budem selektor Srbije.

Povezana vest:  EURO 2012, Gebre Selasije: Vređali su me mnogo gore nego sad

vladimir_petrovic_kzn_decembar (1)Težak je trenutak za „orlove“… Poraz od Estonije u Beogradu, igranje bez publike u kvalifikacionim utakmicama koje su na programu u 2011. godini. A potrebne su pobede…

– Razmišljam da ne opterećujem igrače previše pričama o važnosti utakmica. Oni to dobro znaju. Svesni su gde smo na tabeli, šta nam je zadatak. Ne treba još i ja da im punim glavu. Već u klubovima dovoljno im stvaraju pritisak. Pokušaću da ih relaksacijom, šalama, pripremim za iskušenja u 2011. godini.

Otkrio je selektor i kadrovsku politiku stručnog štaba…

– Sada ne gradimo budućnost već pravimo tim koji će da pobedi sve utakmice do kraja kvalifikacija. To znači da će i igrač u 40. godini, ako u vreme odigravanja utakmica bude potreban i igrao u dobroj formi, dobiti poziv. Na prvoj utakmici u Izraelu, 9. februara, ponovo ću proveriti najviše veznih igrača. Tu nam najviše „šrkipi“. Gledaću još Matića iz Vitesea, Injca iz poljskog Leha…

Povezana vest:  Arsen Venger: U januaru nećemo dovoditi pojačanja

Na pitanje novinara, Pižon je prokomentarisao dolazak Roberta Prosinečkog na klupu Crvene zvezde…

– Drago mi je da je Robi preuzeo Crvenu zvezdu. Bio sam mu trener. Zapamtio sam ga kao veoma vaspitanog, dobrog momka. Nikad problem s njim na terenu nisam imao. Bilo kakva pomoć s moje strane da mu je potrebna, tu sam, od srca ću to učiniti. Lako će pronaći moj broj.

Najava praznične atmosfera usledila je pitanjem – Da mu Deda Mraz ponudi tri poklon-igrača za 2011. godinu, šta bi odgovorio selektor Petrović?

– Ćavija i Iniestu! Trećeg imamo – Dejan Stanković. A imamo i Mesija – to je Miloš Krasić.

Igrač 2010. godine, po mišljenju srpskog selektora?

– Iniesta, zbog gola u finalu svetskog prvenstva – odgovorio je strateg „orlova“.

PHOTO: ataimages.rs