Leighton Baines celebrates with Tim Cahill EvertonEverton četvrti put zaredom slavio protiv Mančester Sitija

 

Fudbaleri Evertona su pobedili kao gosti Mančester Siti 2:1 u utakmici 18. kola engleskog Premiershipa. Time su nastavili veliki niz kojeg imaju protiv ovog suparnika.

Naime, ovo je već četvrta pobeda zaredom Evertona na ovom stadionu, čime su definitivno dokazali da imaju i igru i taktiku za Siti. Ipak, ovom pobedom Evertona su i prekinute neke druge tradicije. Everton nije u Premiershipu slavio od 30. oktobra, dok Mančester Siti nije poražen od tog istog datuma. Porazom je Manćinijeva ekipa također propustila priliku privremeno da preuzme vođstvo na premierligaškoj tabeli.

Povezana vest:  Golman Šahtjora Ribka suspendovan zbog dopinga

Utakmica je počela šokantno za Mančester Siti, a australijski fudbaler Tim Kejhil bio je najveći krivac za nenadano i visoko vođstvo Everton nakon 19. minute od čak 2:0. U 4. minuti je Kejhil, potpuno nečuvan na metar-dva od linije domaćeg gola, pokupio loptu glavom i prvi put nadmudrio Harta, a petnaest minuta kasnije je Kejhil asistirao Bainesu za njegov drugi pogodak sezone. Kejhil je svojim golom došao, pak, do devetog u sezoni, te je uverljivo prvi strelac ekipe iz Liverpula.

Povezana vest:  Crvena zvezda u finalu turnira prijateljstva

Ostatak utakmice nakon toga igrači Sitija su pokušavali da dođu do preokreta. U nekim periodima igre su zaista nasrtali svim silama, pa su tako između 25. i 40. minute imali posed lopte veći od 70 posto, a iz šesnaesterca Evertona praktično se nije niti izlazilo. Ali, Balotelijev poluvolej, Kolarovljeva stativa iz slobodnog udarca i bezbroj poluprilika ostaju zapisani nakon toga.

U nastavku je Siti sramežljivo krenuo prema izjednačenju, a novi vetar u leđa je dobio kada je napadač gostiju Anićebe u 60. minuti dobio drugi žuti karton. Ali, time Siti nije dobio nikakav veći plus jer je Anićebe bio jedini igrač Evertona koji se nije branio. Do smanjenja vođstva je Siti došao uz mnogo sreće. Jaja Ture je uz pomoć izravnog strelca (autogol Jagielke) smanjio na 2:1 u 72. minuti. Potom je Baloteli, pet minuta kasnije, pogodio stativu, Teves promašio dve lepe šanse pri samom kraju i utakmica je završila s tri boda u džepu gostiju.

Povezana vest:  Urugvaj se žalio zbog Suarezove kazne

Spomenimo da je ovo tek treća odigrana utakmica ovog kola u Premiershipu. Sve su ostale odgođene zbog izuzetno lošeg (sneg i led) vremena tokom vikenda.