Ruud-GullitGulit: Došao sam u Terek zbog sporta, ne politike

 

Holandski fudbalski trener Rud Gulit istakao je danas da je ekipu čečenskog Tereka iz Groznog preuzeo samo iz sportskih razloga, a ne zbog političkih stavova. Javnost u Holandiji Gulitu je zamerila što je prihvatio da dođe u Terek, ekipu čiji je predsednik Ramzan Kadirov, ujedno i predsednik Čečenije, koji je optužen za kršenje ljudskih prava.

Gulit je odbacio takve optužbe i svoj potez uporedio sa odlukom reprezentacije Holandije da 1978. godine otputuje na Svetsko prvenstvo u Argentini, koja je tada bila pod vojnom diktaturom.

Povezana vest:  FSS podneo krivičnu prijavu protiv Pejovića

-I te 1978. godine vodile su se mnoge diskusije, ali je Holandija u Argentinu otišla isključivo zbog sporta – rekao je bivši trener Čelsija, Njukasla, Fejenorda i Los Anđeles Galaksija.

Nacionalni tim Holandije je 1978. godine osvojio titulu svetskog viceprvaka pošto je u finalu Mundijala posle produžetaka izgubio od Argentine sa 1:3.

-Ovo što sam ja sada učinio, potpuno je ista stvar. Uvek će biti ljudi koji su za i koji su protiv, ali ja se ne mešam u politiku. Želim da se koncetrišem na sport i ljudima pružim malo zadovoljstva – dodao je Gulit, koji je 1988. godine kao fudbaler Holandije postao prvak Evrope.

Povezana vest:  INCIDENTI, REAGOVANJE, Fratini razočaran zbog incidenata huligana u Đenovi

On je izrazio nadu da će njegov dolazak u Čečeniju, koja je dva puta ratom pokušala da se izbori za nezavisnost od Rusije, doprineti smirivanju tenzija u tom regionu.

-U timu igra momak koji ima problema da se nasmeje. Saradnici iz stručnog štaba su mi objasnili da je uzrok tome to što je zbog rata 10 godina živeo u bunkeru. A kada sam ga pohvalio, on se nasmejao. To je sjajno, to je druga strana priče – istakao je Gulit.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Južna Afrika i Meksiko nerešeno na početku SP