Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković izjavio je večeras u Leskovcu da je plasmanom na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj vratio dug naciji za rezultat na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Kataru.

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na EP, prvi put posle 2000. godine, pošto je danas u Leskovcu u poslednjem kolu grupe G kvalifikacija za kontinentalni šampionat odigrala nerešeno sa Bugarskom 2:2.

Mađarska je u Budimpešti pobedila Crnu Goru 3:1. Srbija je takmičenje u Grupi G završila na drugom mestu sa 14 bodova, dok je Mađarska prva sa 18.

„Čestitam svima Evropsko prvenstvo. Jeste da ste morali da čekate 24 godine, ali vredelo je. Vlahović se nije ni rodio, ili je bio beba kad smo poslednji put igrali… Veliki uspeh i dan za srpski fudbal. Ostvarili smo plan. Ovi igrači su heroji, zlatna generacija koja je ispisala istoriju. Prvi put kao samostalna država idemo na EURO. Velika satisfakcija, radost. Verovali smo do kraja da možemo da uspemo. Zavijoriće se naša trobojka u Nemačkoj“, rekao je Stojković na konferenciji za medije u Leskovcu.

On je ponovio da je rekao da utakmica sa Bugarskom neće da bude laka.

„Rekao sam da utakmica neće biti laka. Morate malo da drhtite, ne može bez tenzije. Svesni smo bili šta imamo. Onda su se desile dve greške. Pokazali smo pravi mentalitet, nismo se predali, to je odlika velikih ekipa. Nisam znao rezultat iz Budimpešte. Momci zaslužuju sve čestite. Ovi momci su imali ozbiljan šok posle Škota, pa su se podigli, otišli na Mundijal, u A diviziju Lige nacija i sada na EURO. Naciji vraćam dug za Katar. Ovo EP je moj dug za ono od prošle godine“, dodao je Stojković.

Povezana vest:  David Vilja: S Barselonom želim da osvojim Ligu šampiona

Srbija je prošle godine na SP u Kataru eliminisana posle grupne faze, pošto je osvojila poslednje mesto u grupi sa samo jednim bodom.

„Čovek se uči dok je živ. Posle toga, čekate šansu da se vratite ponovo. Psihološki nije lako, ali smo uspeli u tome. Ovo je neka vrsta kompenzacije. Ja sam svoje obećanje ispunio. Vratio sam dug naciji. Za sve koji vole, koji podržavaju, ali i one koji ne misle isto. Imamo pravo da budemo ponosni. Ovi igrači su napravili jedan rezultat koji će se pamtiti“, istakao je Stojković.

Srbija je večeras uspela da osvoji bod protiv Bugarske iako je u jednom trenutku gubila 2:1.

„Jako teško je nositi se sa svim tim. Pokazali smo odličan karakter. Povukao sam neke poteze sa klupe. Bili su dobri. Nije bilo nikakve panike. Verovali smo u uspeh“, naveo je Stojković.

On je ponovio da Srbija napravila nekoliko grešaka na meču sa Bugarskom.

Povezana vest:  Remi Vojvodine i Jagodine u Novom Sadu

„Greške se dešavaju. I mi postižemo golove zbog grešaka protivnika. Trudiš se da svedeš to na minimum. Desilo se šta se desilo, najvažnija je reakcija. Srbija nije želela niti htela da izgubi utakmicu. To je jako važno. Igrači su bili dovoljno pribrani bez panike. Radićemo na ispravljanju tih stvari, ali greške su sastavni deo. Fudbal je živa igra. U fudbalu ništa nije lako. Protivnici vas analiziraju, ko god igra protiv nas daje više od 100 odsto. Svako želi da se dokazuje protiv nas. To ko će šta da kaže, to je nebitno. Bitno je šta ja kažem, šta igrači rade, kako svlačionica funkcioniše. Ove tri godine skoro, nikada nisam imao problem. Nekome se sviđamo, nekome ne, ali semafor i rezultat su važni“, naveo je selektor Srbije.

Žreb za EP 2024. biće održan drugog decembra u Hamburgu. „Orlovi“ će najverovatnije biti u četvrtom šeširu uoči žreba za EP 2024.

„Trudićemo se da budemo što bolji. Ponavljam, bili smo u šoku posle Katara, pretrpeli smo oštre reči i kritike. Nije bilo lako podići se posle svega. Ali smo ostvarili plasman na EURO. Mnogo problema je bilo, igranje mečeva pred praznim stadionom… Mnogo nefudbalskih stvari se dešavalo. A imate i one koji ne vole uspeh, stalno vas gađaju, komentarišu, a nikad u fudbalu nisu radili. Moje srce je puno, jer sam Srbiji darovao EURO kao trener. Što se mene tiče, više ne moram da budem trener. Ponosan sam. Ovo ne možete da platite. Koji smo šešir nije toliko bitno, imamo vremena da se ‘namestimo'“, istakao je Stojković.

Povezana vest:  Prosinečki promenio sedam igrača za meč sa Jagodinom

On je podsetio da je Srbija vezala dva uzastopna velika takmičenja.

„Uvek postoji satisfakcija za posao koji radite, da verujete u svoje ideje. Nisam čovek koji će da hvali samog sebe ili se kiti tuđim perjem, ponašam se sasvim normalno, bez euforije. Sada nam je toplo oko srca i to je najvažnije“, dodao je Stojković.

On je istakao da mu je drago da je Srbija meč odigrala u Leskovcu.

„Vezuju me lepe uspomene za Leskovac, rekli smo da ako se završi stadion, dolazimo da igramo. Istorijski uspeh za fudbalsku Srbiju, kovali smo plan i taktiku u Nišu, a egzikucija je bila u Leskovcu. Meni je srce puno. Hvala svima u Nišu i Leskovcu koji su dočekali reprezentaciju na lep način. Ovaj deo zemlje je bio i ostao u mojoj duši i to se nikad neće promeniti. Drago mi je da je jedna lepa stranica srpskog fudbala ispisana u ovom gradu. Nadam se da ćemo jednog dana ponovo doći“, istakao je Stojković.

Foto: Duđan Milenković/ATA Images