FSS_logo

Održana sednica Odbora za hitna pitanja FSS

 

U prostorijama Sportskog centra Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi danas je održana sednica Odbora za hitna pitanja naše organizacije. Sastankom je predsedavao Tomislav Karadžić, predsednik FS Srbije. Pred članovima najoperativnijeg tela Saveza našlo se nekoliko važnih pitanja. Najpre je analizirano sve urađeno na organizacionom aspektu uoči predstojećeg Prvenstva Evrope za igrače uzrasta do 17 godina, koje će biti održano u Srbiji od 3. do 15. maja ove godine i zaključeno je da predstojeći Šampionat dočekujemo potpuno spremni.

Usledilo je i razmatranje pitanja vezanih za Sportski centar FSS. Podsetimo, Centar je urađen u predviđenom roku i od kraja marta i boravka „A“ reprezentacije u njemu redovno borave naše mlađe selekcije. Na delu, Sportski centar se pokazao kao odličan projekat i u potpunosti služi primarnoj svrsi, a to je kao mesto okupljanja i rada srpskih nacionalnih selekcija. Na današnjoj sednici posebno su analizirana pitanja iz domena priprema za organizovanje svečanog otvaranja, zakazanog za 14. maj. Tom prilikom, gosti naše zemlje i FS Srbije biće predsednici FIFA Jozef Blater i UEFA Mišel Platini, kao i veliki broj predsednika i generalnih sekretara evropskih saveza. FS Srbije želi da 14. maj bude jedan od nasvečanijih datuma naše fudbalske istorije i u tom cilju vrše se detaljne pripreme.

Značajno mesto na sastaku pripalo je i organizaciji predstojeće sednice Skupštine FSS, koja će biti održana u utorak, 26. aprila, sa početkom u 12.00 sati upravo u Sportskom centru u Staroj Pazovi. Prisutni članovi su usvojili dvevni red predstojećeg skupštinskog zasedanja i bavili su se drugim važnim pitanjima uoči sednice najvišeg tela srpskog fudbala. Po tradiciji, po završetku radnog dela Skupštine uslediće ceremonijalni deo, tokom kojeg će biti uručena priznanja najboljima u prethodnoj 2010. godini. Podsetimo, na novogodišnjim svečanostima FS Srbije proglašava najboljeg igrača i najboljeg trenera godine, sa aspekta svetskih okvira. Prošle godine, laureati su bili Dejan Stanković (igrač godine) i Milovan Rajevac (trener godine).

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Za Slovake nerešen rezultat ravan tragediji

Tokom skupštinskih zasedanja proglašavaju se najperspektivniji trener, igrač i sudijska trojka. Na današnjem sastanku članovi Odbora za hitna pitanja analizirali su prispele predloge i na osnovu toga doneli odluke o proglašenju najboljih u 2010. godini.

Članovi Udruženja trenera Srbije dostavili su Odboru za hitna pitanja predlog, koji je i usvojen, da za najperspektivnijeg trenera naše zemlje u 2010. godini bude proglašen Aleksandar Stanojević, trener Partizana. U dostavljenom objašnjenju navodi se šta je Stanojević uradio tokom godine iz nas – preuzeo je klub u drugom delu sezone, u nastavku su odličnim igrama osvojili titulu prvaka Srbije, a zatim se i na fenomenalan način plasirali u najjače kontinentalno klupsko takmičenje – UEFA Ligu šampiona. Takođe, tokom te godine Partizan je sa Stanojevićem osvojio i titulu jesenjeg prvaka. Na osnovu tih parametara, zaključeno je da trofej odlazi u prave ruke.

Kao predlagač u izboru za najperspektivnijeg mladog igrača Srbije pojavili su se članovi Stručnog odbora, koji su za trofej predložili Filipa Đuričića, jednog od najboljih izdanaka Omladinske škole Crvene zvezde poslednjih godina, danas vezistu holandskog Herenvena i člana naših mlađih selekcija.

Povezana vest:  Zvezdan Terzić: Lalatoviću neće biti lako

Đuričić je rođen 1992. godine, ali je zanimljivo i veoma važno istaći da je debitovao za Mladu reprezentaciju sa nepunih 18 godina, u ciklusu ka prošlom Prvenstvu Evrope, kada je selektor bio Ratomir Dujković. Prve utakmice u značajno starijoj generaciji obeležio je i golovima. Đuričić je i danas veoma važan član našeg mladog tima kod selektora Aleksandra Jankovića, a pravo igre za ovu selekciju imeća i u narednom ciklusu. Iako veoma mlad, on je prošle sezone za Herenven odigrao 32 utakmice i postigao je tri gola, te je kompletnim učinkom zaslužio izbor najboljeg u 2010. godini.

Na skupštinskom zasedanju biće svečano proglašena i najbolja sudijska trojka – glavni sudija i dvojica pomoćnih sudija. Na osnovu predloga članova Sudijske komisije Izvršnog odbora FSS za najboljeg sudiju u 2010. proglašen je Slobodan Veselinović iz Valjeva, koji je tokom cele godine ostavio izvanredan utisak, a posebno se istakao arbitražom na „večitim derbijima“. Za najbolje pomoćne sudije proglašeni su Igor Radojčić i Milovan Ristić, obojica iz Beograda. Uz njih, trofej za najperspektivnijeg sudiju 2010. pripašće Aleksandru Vasiću iz Subotice.

Na današnjoj sednici Odbora za hitna pitanja donesena je i odluka o kandidovanju Nemanje Vidića, kapitena Mančester junajteda i standardnog reprezentativca Srbije, za dobijanje Majske nagrade u konkurenciji najboljeg sportiste među olimpijskim sportovima. Predlog je u zvaničnoj formi prosleđen Sportskom savezu Srbije, organizaciji zaduženoj za izbor i dodelu svečanih Majskih nagrada.

Povezana vest:  Dominacija Zvezde u izboru za najbolje u sezoni Super lige

Nemanja Vidić je jedan od najboljih naših fudbalera, kako trenutno, tako i na večnoj listi. Uz to, on je u svemu pravi sportski ambasador Srbije u svetskim okvirima.  Dres reprezentacije naše zemlje nosi već devet godina. Do sada, odigrao je 54 utakmice za najbolji nacionalni tim i postigao je dva gola. Učesnik je dva svetska prvenstva – 2006. u Nemačkoj i 2010. u Južnoj Africi. Vidić, aktuelni zamenik kapitena, predstavlja svakako igrača bez kojeg se ne može zamisliti naša selekcija. U mlađim kategorijama je došao u Crvenu zvezdu, kasnije je postao njen kapiten i sa „crveno-belima“ je osvojio titulu šampiona i dva trofeja u Kupu. Usledio je perriod proveden u moskovskom Spartaku, gde je sebe predstavio na najbolji način i u januaru 2006. je prešao u Mančester junajted.

Od tekuće sezone Nemanja Vidić je kapiten tima sa „Old Traforda“. S Junajtedom je do sada osvjio po tri titule prvaka Evgleske i osvajača Super kupa ove zemlje, ima dva trofeja u Liga Kupu, a 2008. je osvojio i ona najsjajnija odličja, postavši prvak Evrope i sveta u klupskoj konkurenciji. Mančester junajted, s našim asom na čelu, nalazi se na odličnom putu da i tekuću sezonu u Engleskoj završi sa osvojenom titulom prvaka, a nalaze se i u polufinalu Lige šampiona.