partizan_zvezda_logo

Deset najvećih fudbalskih rivalstava sveta

Rivalstva i derbiji služe kako bi oživeli ili držali živim interes za najpopularniju sporednu stvar na svetu  – fudbal, a rivalstva neretko ne ostaju samo na terenu. Često tradicija i istorija igraju ulogu u tome.

Derbi Old Firm, između Celtica i Rangersa, zasnovan je na verskim razlikama, pristalice Olympiakosa i Panathinaikosa su tradicionalno iz različitih društvenih klasa, a mnoga rivalstva su samo rezultat geografske blizine. Nedvno je popularna britanska internet strana sport.co.uk sačinila listu deset najvećih fudbalskih rivala u svetu,a tu su se naravno našli i srpski klubovi Crvena zvezda i Partizan koji će na megdan izaći u subotu, 23. aprila.

10. Olympiakos – Panathinaikos

Odbrojavanje počinje u Grčkoj. Njihovi susreti imaju nadimak „Derbi najvećih neprijatelja“, tako je žestoko njihovo rivalstvo. Reč je o dva najpopularnija i najuspešnija grčka kluba, koja su među 50 najboljih ekipa u Evropi. Suparništvo potiče iz klasne podele, Olympiakosovi navijači potiču iz radničke klase. Sukobi navijača su česti, a jedan takav koštao je života navijača Panathinaikosa 2007. godine.

9. Ajax – Feyenoord

Činjenica da je u februaru 2009. postignut dogovor da se zabrani gostujućim navijačima prisustvo ovom derbiju u narednih pet godina najbolje govori o kakvom je rivalstvu ovde reč. Zabranu su nametnuli gradonačelnici Amsterdama i Roterdama, te holandski fudbalski i savez u pokušaju da obeshrabre nasilnike. Dva najgora slučaja su kad je Ajaxov navijač pretučen na smrt 1997, te sukob stotina navijača 2005.

Povezana vest:  PREMIJER LIGA 33. KOLO, Arsenal do pobede u 94., poraz Totenhema

8. Lazio – Roma

Borba za prevlast u glavnom gradu Italije traje godinama. Najistaknutiji sukob između navijača dogodio se u martu 2004, kad su izbili masovni neredi unutar i van stadiona, jer je igra prekinuta u drugom poluvremenu. Međutim, susret je ponovljen sedam dana kasnije i prošao je bez ozbiljnijih incidenata. Roma je dosad pobedila 62, a Lazio 45 puta. Valja istaći da je mali broj igrača koji se usudio igrati za oba kluba.

7. Partizan – Crvena Zvezda

Navijači iz ovog dela Evrope važe za jedne od najstrastvenijih i najglasnijih u svetu, a dva najveća srpska kluba su zadržala žestoko rivalstvo koje datira još od njihovog osnivanja, 1945. godine. Crvena zvezda je u dosadašnjem broju pobeda uspešnija, ali je Partizan u poslednjih desetak utakmica uspešniji. Fudbalsko huliganstvo ima „jaku“ istoriju u Srbiji, zato ne čude nasilnički ispadi huligana na ovom derbiju, a isti ti huligani neretko igraju glavnu ulogu i u događajima van stadiona.

6. AC Milan – Inter

Milanski derbi ima dugu istoriju, još otkako je 1908. formiran Internazionale kao ogranak Milana. Ekipe i navijači ne samo da dele grad, već i stadion, a sukobi navijača nisu nimalo retki. Oba kluba su ostvarili velike uspehe na domaćem i evropskom planu, ali Milan je ipak trofejniji. Jedan od najupečatljivijih trenutaka rivalstva klubova je onaj iz 2005. kad je prekinuta njihova revanš utakmica polufinala Lige šampiona, nakon što su navijači Intera bakljom pogodili golmana Milaneza, Didu.

Povezana vest:  Maradona: Luis! Samo je jedna Božja ruka!

5. Fenerbahce – Galatasaray

Rivalstvo u najvećem istanbulskom derbiju zasnovano je na kontinentalnoj podeli. Fener je utemeljen na azijskoj strani grada, dok je Galatasaray formiran u evropskom delu. Obe ekipe su osvojile tursku ligu po 17 puta, a Fenerbahce je uspešniji u međusobnim ogledima, slavili su 24 puta više u 367 međusobnih mečeva. Neredi i huliganstvo su zajedničke karakteristike navijača oba kluba. Poslednju prijateljsku utakmicu odigrali su 1934, koja je prekinuta nakon tuče na terenu i tribinama. Stoga neki veruju da rivalstvo ova dva počinje upravo s tom utakmicom.

4. Celtic – Rangers

Derbi Old Firm važi za jedan od najstrastvenijih, a dodatnu draž mu daje činjenica da se ove dve ekipe sastaju najmanje četiri puta u sezoni. Navijačka podela pretežno je uzrokovana religijom, Celtic predstavlja katolike, a Rangers protestante, mečevi ovih timova su veoma žestoki i puni naboja. Klubovi uživaju u dominaciji kad je reč o škotskom prvenstvu, a u 394 međusobna susreta Rangers je slavio 157 puta, 14 više od svojih suparnika.

3. Barcelona – Real Madrid

El clasico je jedna od najgledanijih klupskih fudbalskih utakmica, a za razliku od većine drugih derbija, veliki fudblaski kvalitet je glavna atrakcija. Odigrali su 21o utakmica u svim takmičenjima, Real vodi sa 86 pobeda, dok je Barca upisala 82. Real je ove nedeje osvoji Kup Kralja nakon što je u finalu pobedio Barsu sa 1:0, a očekuju ih i dve utakmice u polufinalu Lige šampiona, na oduševljenje miliona gledalaca širom sveta.

Povezana vest:  Siti ponudio Interu 30 miliona evra za Balotelija

2. Liverpool – Manchester United

Gradski derbiji između Liverpoola i Evertona, odnosno Cityja i Uniteda u Manchesteru svakako su značajni za navijače, ali ne mogu se meriti s rivalitetom koji imaju Manchester United i Liverpool, dva najuspešnija engleska tima. Iako Liverpool nije uspeo da vrati dominaciju iz 1970-ih i 80-ih, oni i United i dalje imaju po 18 osvojenih titula u engleskoj ligi. Manchester United bi ove sezone mogao da dođe u prednost, budući da je nekoliko kola pre kraja na čelu tabele. Suparništvo navijača proizlazi iz istorijskog međugradskog industrijskog suparništva. A o kakvom je rivalitetu reč najbolje govori podatak da još od 1964. nije bilo transfera igrača između ova dva kluba, kad je Phil Chisnall prešao iz Uniteda u Liverpool.

1. Boca Juniors – River Plate

Superclasico je „najvreliji“ od svih. Oba kluba su osnovali pripadnici radničke klase u Buenos Airesu, ali kad se River preselila u severni deo grada došlo je do podele, pa je Boca ostala reprezent radničke klase. Česti su sukobi između navijača i policije, a atmosfera u gradu na dan derbija je „nezamisliva“. U 328 takmičarskih utakmica (prvi susret odigran je 1908) Boca je uspešnija, sa 121 pobedom.