logo_francuksa_fudbal_reprezentacija

Francuski savez pokrenuo istragu zbog rasnih kvota

 

Fudbalski savez Francuske (FFF) pokrenuo je danas istragu povodom tvrdnji da su se selector reprezentacije Loran Blan i ostali treneri tajno dogovorili da ograniče broj tamnoputih i arapskih fudbalera u trening-centrima nacionalnog tima.

Francuski mediji su prošle nedelje naveli da je FFF preporučio trenerima da na 30 odsto svedu broj pozvanih igraca afričkog i severnoafričkog porekla starijih od 13 godina.

Povezana vest:  Hari Rednap: Kraj sezone za Ledlija Kinga

Tehnički direktor FFF Fransoa Blakar zbog toga je suspendovan dok traje istraga. FFF će tokom istrage koristiti transkripte razgovora koji su u novembru vodili Blan, Blakar, selektor mlade reprezentacije Erik Mombae i selektor fudbalera do 20 godina Fransis Smerecki.

Mediji navode da je Smerecki bio ljut zbog tog predologa i nazvao ga „diskriminatornim“.

Povezana vest:  FIFA i UEFA suspendovale BiH

Tokom tog razgovora treneri su, navodno, pokušali da se dogovore oko određenog broja igrača iz mlađih selekcija Francuske sa dvojnim državljanstvom, pre nego što oni odluče da li će u seniorskoj konkurenciji igrati za zemlju iz koje potiču.

Bivši reprezentativac Lilijan Tiram koji je sa Francuskom osvojio Svetsko prvenstvo 1998. i Evropsko – dve godine kasnije, rekao je da je bio šokiran kada je čuo za moguće uvođenje „rasnih kvota“ u nacionalni tim.

Povezana vest:  Roni doneo bod Herti u Frajburgu