panorama_bbc

BBC u emisiji Panorama u ponedeljak lansira novi napad na FIFA-u

-Svetska fudbalska federacija (FIFA) pokušava da blokira objavljivanje dokumenta koji otkriva identitet dvojice njenih članova prisiljenih na vraćanje mita – objavili su u nedelju iz BBC-a.

FIFA-ini su visokopozicionirani službenici bili prisiljeni da vrate novac koji su dobili nakon nagodbe na koju su pristali po kriminalnoj istrazi Švajcarskog državnog tuđilaštva prošle godine. To je osnovni motiv BBC-eve emisije Panorama, koja će biti emitovana u sutrašnjemu (ponedeljak) večernjem terminu.

Povezana vest:  Murinjo: Iz Arsenala stalno kukaju, najbolji smo tim

Nagodba se odnosi na mito koji je FIFA-inim članovima isplaćen još 90-ih godina i to s računa sportsko-marketinške kompanije International Sports and Leisure (ISL), navod je koji obrađuje Panorama.

Inkriminisani su službenici Brazilci: nekadašnji dugogodišnji (1974.-1998.) FIFA-in predsednik Joao Havelange, danas 95-godišnjak, te njegov nekadašnji zet Ricardo Teixeira (63), od 1989. godine predsednik Brazilske fudbalske federacije (CBF) i aktualni član FIFA-ina Izvršnog odbora.

Još u novembru prošle godine BBC je prvi put objavio informaciju o nagodbenom procesu. Brazilci su navodno okrivljeni jer su primili mito za dodelu televizijskih prava prenošenja utakmica Svetskog prvenstva.

Povezana vest:  Spahić se oprostio od reprezentacije BiH

Panorama također optužuje i Jacka Warnera, FIFA-ina podpredsednika iz Trinidada i Tobaga, da je preprodavao ulaznice za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. godine preko posredničke kompanija koju je kontrolisao.

FIFA-ini advokati osporavaju pravo BBC-u da istražno rešenje Švajcarskoga državnog tužilaštva da u javnost.

Niko od spomenutih aktera skandala nije odgovrio na BBC-ov pitanje, kao što nije ni FIFA sama. Ranije je krovna svetska fudbalska organizacija samo kratko poručila da je taj slučaj završen.

Povezana vest:  Nova pobeda Partizana na pripremama u Sloveniji

Pre dve nedelje bivši je predsednik Engleskoga fudbalskog saveza (FA) Lord Triesman prokazao Warnera i Teixeiru rekavši pred parlamentarnom istražnom komisijom da su obojica visokih FIFA-inih službenika tražili protivusluge u zamenu za vlastite glasove pri određivanju domaćina Svetskog prvenstva 2018. godine. Organizaciju je, ispred Engleza, dobila Rusija.