UEFA_Champions_League_2011_Manchester_United_vs_Barcelona

LIGA ŠAMPIONA

Najprofitabilnije finale u istoriji evropskog fudbala

Večerašnji finalni meč Lige šampiona u fudbalu UEFA između Mančester junajteda i Barselone na londonskom Vembliju nadmašilo je sve ekonomske rekorde i postalo najprofitabilniji u istoriji evropskog fudbala, pokazali su podaci istraživanja kompanije „MasterKard“.

Evropsko fudbalsko finale prikupilo je rekordnu sumu od 369 miliona evra, ili 17,5 miliona evra više nego prošle godine zahvaljujući učesnicima koji su, prema procenama, dva najskuplja fudbalska brenda u svetu, objavljeno je na internet stranici Finmarket.ru.

-Finale šampiona UEFA s učešćem Mančester junajteda i Barselone je san većine fudbalskih navijača. Oni će međusobno podeliti 200 miliona evra, što će to finale učiniti najprofitabilnijim u istoriji evropskog klupskog fudbala – ukazao je autor članka, profesor Sajmon Ccedvik.

Povezana vest:  Stanković: Moramo do pobede, ma koliko da je teško

Zvanična novčana nagrada, uvećana vrednost tima i njegove marke, kao i povećana televizijska i medijska prava, pomoći će šampionu da ostvari džinovski prihod.

Barselona je pobedom na Mančesterom postala vlasnik rekordne nagrade od oko 126 miliona evra, dok će Mančester dobiti oko 73 miliona evra.

London će zaraditi 52 miliona evra zahvaljujući mnogobrojnim fudbalskim navijačima koji su doputovali u britansku prestonicu.

Sem kratkoročne trgovinske zarade u barovima, klubovima i na samom stadionu, finale će Londonu doneti i vredno ekonomsko nasleđe u vidu porasta turizma, sponzorskih projekata i povećanih izgleda da tom gradu budu povereni i budući „mega događaji“.

-Ovogodišnje finale Lige šampiona UEFA poseduje idealne elemente za porast ekonomske aktivnosti: dva najveća fudbalska kluba igraju u gradu kao što je London, učešće ta dva kluba u finalu osiguraće povećanje vrednosti marke Lige šampiona UEFA i njene komercijalne privlačnosti u budućnosti – podvukao je Ccedvik.

Povezana vest:  Ajaks doveo mladog golmana Barselone

-Održavanje finalnog meča u Londonu doprineće učvršćenju reputacije tog grada kao jednog od najsportskijih u svetu. U Londonu su poslednjih godina bili u brzom porastu ekonomski pokazatelji vezani za sport i mi očekujemo da će do kraja ove decenije u toj oblasti biti realizovano 3,5 milijardi evra – dodao je on.

Plodove Lige šampiona neće, međutim, ubrati samo britanski glavni grad.

Grad kluba pobednika, takođe, će imati mogućnost za zaradu zahvaljujući povećanju priliva turista i gradskih prihoda koji će mu doneti ukupno oko 18 miliona evra.

Ovogodišnje finale će povećati ekonomsku aktivnost i van Engleske i Španije.

Očekuje se da će ekonomija u Evropi ostvariti dodatnu zaradu od oko 100 miliona evra jer će milioni navijača na čitavom kontinentu gledati prenos utakmice u pabovima i barovima, kupujući pri tom propratne proizvode i ostvariti mnogo uplata na taj meč u kladionicama.

Povezana vest:  Inter bolji od Empolija, gol Ljajića u trijumfu Torina

U članku „MasterKarda“ je, sem toga, ukazano da će ovogodišnje finale izazvati rekordno interesovanje u zemljama Latinske Amerike s obzirom da u timovima finalista igra 12 igrača sa „zelenog“ kontinenta i da je 40 odsto tamošnjeg stanovništva španskog porekla.

-Uzimajući u obzir te činioce, kao i brojnost stanovništva i brz ekonomski razvoj, na primer, Brazila, trgovinski i ekonomski efekat finala Lige šampiona UEFA u Latinskoj Americi moći će da se uporedi sa evropskim, što znači da može premašiti 100 miliona evra – procenio je Čedvik.