fifa

Dojče vele: FIFA ekonomski zdrava, moralno – veoma bolesna

 

Nemačka radio-televizijska mreža „Dojče Vele“ ocenila je u današnjem komentaru povodom ponovnog izbora Sepa Blatera na čelo Međunarodne fudbalske federacije da je FIFA ekonomski zdrava, ali moralno, veoma bolesna.

„Ekonomski, FIFA puca od zdravlja, ali je najviše svetsko fudbalsko telo u moralnom pogledu veoma bolesno“ , ocenio je vodeći komentaror DW Stefan Nesler.

Povezana vest:  Ranokija prvo Leonardovo pojačenje

On je naglasio da je izbor Blatera za predsednika FIFA „pravi apsurd“, jer se desio u sred velike korupcioanške krize koja potresa vrh FIFA.

„Zamislite jednu veliku korporaciju koju godinama potresa serija koruopcionaških skanadala, a njen izvršni šef ostane na svom mesto. To je zaista nešto nezamislovo. Ali ne i za FIFA.“, ironično konstatuje autor teksta.

Nesler navodi da je svetska fudbalska organizacija uspela da prođe kroz razne skandale, kao prava keš mašina, uvlačeći ogromne količine novca, deleći ga nacionalnim asocijacijama, ali i zadržavajući dobar deo za sebe.

Povezana vest:  Luis Enrike trener Barselone od leta?

Ističe se da je između 2007. i 2010. godine FIFA „nagomilala rekordnu sumu od 4,3 milijarde evra, najviše zahvaljujući Mundijalu u Južnoj Africi“.

U komentaru se inavodi da su mnogi fudbalski zvaničnici koji su možda i želelei da se suprotstave Bčateru odlučili da ostanu „sakriveni“ jer su i sami nekada u prošlosti profitirali iz takvog sistema.

Povezana vest:  Đukić: Vidi se boljitak, prebrodili smo krizu

„FIFA voli da odaje utisak demokratske organizacije. U stvarnosti, pak, ona funkcioniše kao prava oligarhija. Novac je taj koji kontrolioše sve, povlači konce i odlučuje kome će se dati pravo orgaanizacije prvenstava sveta“, zaključuje se u komentaru.