fifa

FIFA suspendovala savez Belizea

Svetska fudbalska federacija (Fifa) suspendovala je danas savez Belizea (FFB) iz svog članstva zbog „teškog mešanja vlade“ u njegov rad.

U obrazloženju Fife navodi se da je odluka o suspenziji usledila pošto je vlada Belizea zvanično obavestila taj savez da „nije ovlašćena da predstavlja državu u bilo kom lokalnom ili međunarodnom takmičenju, kao ni u fudbalskim organizacijama“.

Povezana vest:  Advokat optimista kada su u pitanju šanse Srbije

Zbog suspenzije je i odložen meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine protiv Montserata, koji je trebalo da se igra danas. Belize je prvu utakmicu dobio sa 5:2.

Fifa je navela da nije imala izbora nego da odloži meč, pošto vlada nije želela da savezu obezbedi bezbednosne usluge za gostujući tim I sudije.

Povezana vest:  Stefan Ajrlend: Mančester Siti je neperspektivan klub

-Pod ovim okolnostima i zbog mešanja vlade Belizea, Fifa ne može da preuzme odgovornost i dozvoli da se utakmica igra. Meč je zato odložen, a datum odigravanja biće naknadno određen, ali neće biti posle 10. jula, ako se situacija vrati u normalu, a suspenzija FFB-a bude ukinuta – navodi se u saopštenju Fife.

Ako se utakmica ne odigra do 10. jula, Belize će biti isključen iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014.

Povezana vest:  Ronaldo iznenadjen kritikama