fifa

FIFA: Fudbalsko ‘roblje’ se koristi za nameštanje utakmica

 

Predsednik Komisije za bezbednost Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Kris Iton izjavio je danas da se igrači iz siromašnih zemalja „regrutuju“ u svojevrsno fudbalsko „roblje“ kako bi se preko njih nameštali rezultati utakmica.

-Po mom mišljenju, to je prava trgovina ljudima koja se obavlja u kriminalne svrhe – rekao je Iton, inače glavni zaduženi u FIFA za borbu protiv korupcije.

Povezana vest:  TELENOR SRBIJA PRIDRUŽUJE SE GLOBALNOJ KAMPANJI ”JEDAN GOL, JEDAN CILJ”

-Oni koji se bave nameštanjem utakmica obično biraju igrače iz siromašnih sredina. ‘Mete’ se prvo traže na juniorskim takmičenjima, a onda se regrutuju porodice igrača kojima se nude velike sume novca – rekao je Iton.

On je precizirao da kriminalci koji se bave nameštanjem mečeva „ulažu u razvoj igrača i sudija, a onda, kada dođe vreme, zahtevaju od njih da im vrate njihov deo“.

Povezana vest:  Mojs: Nema opravdanja za poraz

Iton je govorio na temu korupcije povodom završnice suđenja u Finskoj prošle sedmice, kada je na dve godine zatvora zbog nameštanje mečeva osuđen Vilson Raj Perumal iz Singapura.

-Ti ljudi su opasni kriminalci – ocenio je Iton i dodao da se radi o dobro organizovanoj bandi koja ima dugoročan plan delovanja.

-Oni predstavljaju stvarnu opasnost po moral i čistotu sporta – rekao je Iton.

Povezana vest:  COPA AMERICA 2011, Batista: Ovo nije neuspeh, dali smo sve od sebe