FABIO_KAPELO_PORTRETKapelo: Teško je biti selektor Engleske

Fabio Kapelo, italijanski stručnjak koji vodi englesku reprezentaciju, objasnio je novinarima šta posao engleskog selektora čini bitno drugačijim u odnosu na ostale trenerske ili selektorske poslove u fudbalu.

-Ovaj posao je sasvim različit u odnosu na dužnost trenera u klubu, kada imate priliku voditi treninge svaki dan i razgovarati s igračima svaki dan. Ja mogu selektirati igrače, ali nemam priliku napraviti sve što bih hteo – kaže Kapelo, kojeg 10. avgusta na Vemblijju očekuje prijateljska utakmica sHolandijom.

-Uzmimo za primer tu utakmicu. Od igrača koje sam pozvao, imam priliku videti ih samo sedmoricu ili osmoricu u predsezonskim nastupima. Oni koji igraju u nedelju će stići umorni. Imaćemo jako malo vremena da analiziramo Holanđane, njihove utakmice, dobre i loše strane, kao i našu zadnju prijateljsku utakmicu koju smo igrali sa Švajcarskom, kako bismo ustanovili šta se tada događalo, gde smo grešili i šta smo dobro uradili – požalio se iskusni Italijan.

Povezana vest:  Dodić: Očekujem neizvestan meč protiv Vojvodine

I on je jedan od onih koji se zalaže za zimsku pauzu u engleskom prvenstvu.

-Sve zemlje u Evropi imaju zimsku pauzu, a u Engleskoj se igra tako puno. Još Englezi imaju i jedno takmičenje više od ostalih. Kada reprezentativci dođu na najvažnije takimčenje, trebali bi biti u top formi, a ne umorni – rekao je Kapelo.

Ipak, u komparaciji engleskih i ostalih fudbalera, pronašao je i nešto pozitivno.

Povezana vest:  Mario Bereta novi trener PAOK-a

-Englezi čak i kada gube, trče i bore se maksimalno do kraja. S ostalima to nije slučaj. S tog aspekta je lakše biti selektor Engleske nego drugih selekcija.

Nakon završetka Evropskog prvenstva, Kapelo će svoje mesto prepustiti nekom drugom stručnjaku.

-Puno je dobrih trenera. Engleski fudbalski savez će imati zadatak odabrati nekoga od njih – naglasio je.

Povezana vest:  SP JAR, Danas na Svetskom prvenstvu

Na pitanje žali li zbog ičega od dolaskka na englesku klupu, Kapelo je apostrofirao samo jedan detalj.

-Pogodak Franka Lamparda koji nam nije priznat na Sjetskom prvenstvu protiv Nemačke. Taj je gol možda mogao promeniti sudbinu naših nastupa i rezultata u Južnoafričkoj Republici. Male stvari donose razlike. Da smo se od 0-2 vratili do 2-2 u prvom poluvremenu, bila bi to sasvim drugačija utakmica i za nas i za Nemačku – zaključio je Italijan.