vladan_lukic_predsednik_fk_czPredsednik FK Crvena zvezda Vladan Lukić o regionalnoj ligi

 

Predsednik FK Crvena zvezda je još jednom obrazložio stav najtrofejnijeg kluba sa ovih prostora po pitanju regionalne lige. Vladan Lukić argumentovano priča zašto je takva liga u ovom trenutku nerealna i proizvod mašte nekih ljudi.

– Pitanje organizovanja regionalne lige je pre svega pitanje klubova a ne pitanje kojim treba da se bavi fudbalski savezi država bivše Jugoslavije. Dakle, o tome da li nam je potrebna takva liga odluku treba da donesu fudbalski klubovi a pre svih Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina u dogovoru sa drugim fudbalskim klubovima. Ukoliko je neko od nadležnih u FSS sa bilo kim razgovarao na temu regionalne Lige, to je učinio bez saglasnosti Crvene zvezde i sigurno nije zastupao naše stavove – iskreno kaže Lukić.

Lukić zatim decidirano iznosi stav Zvezde:

– Rano je za zajedničku ligu klubova iz zemalja bivše Jugoslavije. Naš stav ćemo predočiti predstavnicima Partizana i Vojvodine ako budemo ikada razgovarali o tome. Mi smo naravno, klub otvoren ka novim idejama i nijednu nikada unapred i zauvek ne odbacujemo ali u vezi sa regionalnom ligom situacija je trenutno sledeća. Crvena zvezda smatra da nisu ispunjeni osnovni bezbedonosni uslovi za održavanje utakmica regionalne lige kao i da trenutno nema ni sportskih, ni finansijskih razloga da se takva liga osnuje.

Pitanja nije ni trebalo postavljati Lukiću:

– Krenimo od sportskih razloga. U ovom trenutku, u zemljama bivše Jugoslavije izuzev fudbalskih klubova Dinamo i Hajduk nema klubova koji su kvalitetniji od klubova koji igraju srpsku Jelen Super ligu. Ne želimo nikoga da uvredimo, ali u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori nema klubova koji su kvalitetniji od srpskih klubova. Dakle, rasturili bi smo srpsku ligu da bi smo pravili ligi sa Hajdukom i Dinamom!? Ako smo kod toga, ima mnogo kvalitetnijih klubova u Rumuniji i Bugarskoj.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Britanci traže da se na poslu gledaju utakmice SP

Posebna stavka su finansije, na šta Lukić posebno obraća pažnju:

– Organizovanje regionalnog takmičenja povećalo bi troškove naših klubova. Morali bi smo da putujemo u Ljubljanu, Split, Sarajevo, Podgoricu ili Skoplje avionom. Pored toga, ta liga bi morala da ima sredstva za smeštaj naših ekipa dan ranije u svakom gradu u kome se igra utakmica kao i za plaćanje sudija i drugih službenih lica. Prema gruboj proceni, nama bi učešće u takvoj ligi povećalo troškove za najmanje 500 hiljada evra godišnje po klubu. Priča o tome da bi ko se napravi regionalna liga naši stadioni bili puniji je takođe na staklenim nogama. Nesumnjivo je da bi dolazak Dinama i Hajduka izazvao veće interesovanje gledalaca kao i dolazak Zvezde ili Partizana kod njih. Međutim, više gledalaca će doći da gleda Zvezda – Jagodina nego što bi gledalo našu utakmicu sa Koprom, Rijekom ili Sarajevom. Što se dolazaka velikih sponzora tiče, podsetiću vas da će se posledice svetske ekonomske krize osećati još najmanje dve godine pa se ne može očekivati veliki novac.

Pitanje sudija i suđenja je posebna stavka za Vladana Lukića.

– Pojavljuje se i problem suđenja u takvoj ligi. Crvena zvezda smatra da su srpske fudbalske sudije daleko najbolje sudije ako se uzmu u obzir zemlje bivše Jugoslavije. Dakle, pošto bi u regionalnoj ligi sudile sudije po „ključu“ opao bi kvaliitet suđenja jer bi bilo manje srpskih sudija. I niko ne razmišlja da bi manje naših sudija uopšte moglo da sudi takvu ligu zbog istog „ključa“. Dakle, u ovakav projekat se ne može ući bez stava sudijske organizacije Srbije.

Povezana vest:  Kokeza: Ponosim se podrškom klubova iz cele Srbije

Stav UEFA takođe je važan segment kad se priča o regionalnoj ligi.

– Postavlja se i pitanje da li bi takmičenje u ovakvoj ligi obezbedilo učešće klubovima u Ligu šampiona ili Ligi Evrope? UEFA sigurno ne bi marginalizovala domaće lige lišavajući klubove koji igraju u njima učešćem u kvalifikacijama za evropska takmičenja. Ako bi se to desilo i ako bi se u Evropu išlo samo kroz regionalnu ligu tada bi domaća takmičenja u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji ili Bosni ostala bez smisla i prestala bi da postoje. Dakle, UEFA to nikada nije učinila i neće marginalizovati domaće lige. Da li se može očekivati da pored domaćih liga i neka nova regionalna dobije dodatni prolaz prema evropskim takmičenjima? Malo je verovatno da evropska kuća fudbala pored mogućnosti koju daje prvacima i najbolje plasiranim klubovima ovih zemalja da igraju kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope ovom regionu obezbedi dodatna mesta kroz regionalnu ligu. Ne igra se baš tako kvalitetan fudbal na ovim prostorima, niti postoje ozbiljni sponzori koji ulažu u fudbal, niti televizije daju ozbiljniji novac za TV prava da bi evropska kuća fudbala brzo razmišljala u tom pravcu. Ukoliko nema dodatnih mesta za evropska takmičenja za klubove regiona ova regionalna liga bi bila – liga bez briga!

Kad bi se igrala regionalna liga, pita se Vladan Lukić:

– Niko ne razmišlja o terminima. Odnosno imamo li dovoljno termina za odigravanje i regionalne i domaćih liga? Naravno da nemamo, dakle regionalno takmičenje bi se odvijalo na uštrb domaćih. Pogledajte košarku. Tamo se regionalna liga (koja ni posle skoro deset godina ne daje kvalifikacije za Evroligu) igra od oktobra do aprila da bi se potom domaće lige odigrale na brzinu od aprila do juna. Naša fudbalska liga počinje u avgustu, kvalifikacije za evropska takmičenja u julu tako da bi se igranjem domaće i regionalne lige skoro ukinula letnja pauza.

Povezana vest:  Del Boske ne žuri sa zamenom za Vilju

U problem bi došli sropski fudbalski regionalni centri.

– Na kraju, ulazak tri ili četiri kluba iz Srbije u regionalnu ligu doveo bi u narednih nekoliko godina do svođenja ostalih fudbalskih klubova Srbije na amaterski ili poluprofesionalni nivo. To bi dovelo do gašenja tradicionalnih fudbalskih centara u Srbiji poput Kruševca, Čačka, Subotice kao i novih poput Smedereva, Jagodine i Požarevca. Crvena zvezda veruje da je posao svih fudbalskih funkcionera u Srbiji da prvo razvijemo srpsku fudbalsku ligu i pojačamo konkurenciju u njoj. Važno je da se uloži u novac u stadione i sportsku infrastrukturu, da se uvedu reflektori kako bi se svaka utakmica domaćeg prvenstva mogla da se igra u večernjem terminu, da se nedelja uveče od 20.00h uvede kao zaštićeni termin domaćeg fudbala i da se radi organizovano na dovođenju večeg broja gledalaca na stadione. Zvezda želi da puni stadione u Novom Sadu, Jagodini, Kruševcu, Čačku, Subotici, Smederevu i Požarevcu kao i da učinimo sve da se ponovo podignu tradicionalni fudbalski centri kao što su Niš, Zrenjanin i Kragujevac. Ne vidimo smisao u tome da punimo stadion u Kopru a ne u Subotici ili Čačku. Pred nama je puno posla da ojačamo i razvijemo srpsku fudbalsku ligu a ne da trošimo energiju na imaginarnu regionalnu ligu.