dragan_dzajic_i_supruga

SUĐENJE DŽAJIĆU

Cerović: Upravni odbor Zvezde odobrio sve transfere igrača

 

Bivši predsednik Upravnog odbora Crvene zvezde Božidar Cerović izjavio je danas na suđenju nekadašnjim čelnicima kluba da su svi transferi fudbalera obavljani uz saglasnost Upravnog odbora, koji je bio obavešten o svim detaljima transfera.

-Nikada se nije dogodilo da igrač bude prodat bez znanja Upravnog odbora, koji je bio obavešten i o iznosu transfera kao i o tome kolike su ‘porcije’ novca uplaćene Crvenoj zvezdi i koliko je dobio igrač – svedočio je Cerović pred Višim sudom u Beogradu.

Nekadašnji predsednik Crvene zvezde Dragan Džajić, direktor kluba Vladimir Cvetković i sekretar Miloš Marinković, kao i fudbalski menadžer Ranko Stojić, optuženi su da su od 1998. godine do 2002. godine zloupotrebom službenog položaja prisvojili 7,12 miliona evra, osam i po miliona nemačkih maraka i dva miliona američkih dolara od transfera četiri fudbalera Crvene zvezde.

Povezana vest:  FIFA istražuje prošlonedeljne prijateljske utakmice

Cerović je rekao da se ne seća tačnog iznosa spornih transfera fudbalera Gorana Drulića, dok je transfer Perice Ognjenovića u madridski Real iznosio ukupno tri miliona tadašnjih nemačkih maraka, od kojih je dva miliona pripalo Zvezdi.

Dodao je da je Upravni odbor bio „prijatno iznenađen i obradovan“ dogovorenim sumama, dok se transfera Ivana Dudića i Zoran Njeguša „uopšte ne seća“.

-Ugovori su mi bili dostupni, ali nisam imao potrebe da ih gledam jer sam o svemu bio obavešten unapred. Direktor ili sekretar Zvezde je o usloviama transfera usmeno obaveštavao članove Upravnog odbora pre sednice i mi bismo onda odlučivali na samoj sednici. Nismo imali papire, jer nije bilo dobro da se oni razvlače okolo – rekao je Cerović.

Povezana vest:  Romeu pauzira šest meseci

Dodao je da su o prihvatljivosti cene po kojoj su fudbaleri prodavani članovi Upravnog odbora odlučivali na osnovu iskustva, jer su svi bili „sportski radnici“.

-Više puta se dešavalo da strani klubovi kupci uslovljavaju transfer tako što nama daju više novca od dogovorenog a onda traže da im deo vratimo. Njima je to bilo potrebno da bi u svojoj zemlji prikazali kako imaju velike troškove pa da na osnovu toga plate manji porez – rekao je Cerović.

Cerović je naveo da je ustaljena praksa bila i da se igračima da deo sume koju je Zvezda dobijala od njihove prodaje po odlasku iz kluba, umesto da im plati prilikom dolaska u Zvezdu.

Povezana vest:  LIGA EVROPE – OSMINA FINALA, Zvezda protiv CSKA, Partizan protiv Viktorije

Svedok je naveo da mu nije poznat tajni račun u inostranstvu sa nazivom „Rote štern“ niti su mu poznati ostali računi kluba, ali mu je poznato da je Zvezda svake godine imala završni račun i da je bilo mnogo kontrola finansijskog poslovanja kluba, među kojima i kontroa UEFA-e.

Suđenje će biti nastavljeno 20. septembra, kada bi sudija Danko Laušević trebalo da zakaže i novo ročište po zahtevu tužilaštva za oduzimanje imovine, pošto je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prethodnu odluku suda da Džajiću privremeno oduzme kuću i stanove u Beogradu.