fifa

FIFA: Kladioničarska mafija uništava fudbal

 

Međunarodna kladioničarska mafija uništava fudbal kupovinom klubova, dugoročnim ulaganjima u nameštanje utakmica, čak i organizovanjem seminara za sudije, kazao je šef odseka za sigurnost Međunarodnog fudbalskog saveza (FIFA) Kris Iton.

-Mafija se uvukla u vrhunski fudbal na neuobičajan način koji uključuje čak i preuzimanje kontrole nad klubovima, što se radi ‘prljavim novcem’, a to je daleko najbolji način za nameštanje rezultata utakmica – kazao je Iton, koji je dodao kako će FIFA uskoro utemeljiti program „zaštite svedoka“ za fudbalere koji javno progovore o pokušajima podmićivanja, kao i program rehabilitacije za one igrače koji su uključeni u te kriminalne delatnosti.

Povezana vest:  Srbija pala devet mesta na listi FIFA

-Trend kupovine klubova i trgovine igračima, kao i nameštanja utakmica, događa se u manjim zemljama. Taj problem mogu rešiti samo države koje moraju da se bore protiv kladioničarske mafije. FIFA nije uvela kladionice u fudbal i FIFA nema nikakav profit od klađenja – zaključio je Iton, koji je 12 godina radio za Interpol.

Početkom godine FIFA je u saradnji sa Interpolom osnovala posebni odsek za borbu protiv korupcije u fudbalu, a taj odsek ima proračun od 20 miliona evra.

Povezana vest:  Sindikat: Fudbaleri u Srbiji žrtve diskriminacije i mobinga