FUDBALSKA-LOPTA

Fudbal se igrao 300 godina ranije nego što se verovalo

 

Britanski istoričari pronašli su dokaze da se fudbal igrao čak 300 godina ranije nego što se dosad mislilo, piše britanski „Tajms“.  Premda je prva međunarodna utakmica u fudbalu održana 1872. godine između reprezentacije Engleske i Škotske, novi dokazi pokazuju da se ova igra u organizovanoj formi igrala na dvoru još u 15. veku.

Povezana vest:  Mesi: Drago mi je zbog rekorda, ali Barselona je važnija

Igrači su kao loptu koristili kožom povezani svinjski mehur, a bilo im je dozvoljeno da u toku igre koriste samo noge.  Ričard Mekbrirti, kustos Škotskog muzeja fudbala u Glazgovu, pronašao je i rukopis škotskog kralja Džejmsa IV u kojem navodi da je 1497. godine platio dva šilinga za vreću „fut balisa“ (fut ballis).

-Fudbal je u 19. veku više bio evolucija nego revolucija – kazao je Mekbrirti koji je došao do svog otkrića sređujući stara dokumenta u Nacionalnoj biblioteci Škotske.

Povezana vest:  PSV i Atletiko Madrid odigrali nerešeno bez golova

U jednom od pronađenih dokumenata opisana je utakmica uz učešće 20 igrača koja je 1569. odigrana pred kraljicom Elizabetom I. Igrači su nogom udarali loptu na terenu dugom 50 metara, a stabla drveća služila su im umesto stativa.