sep_blater

Blater otvara stare dosijee

 

Predsednik Svetske fudbalske organizacije (Fifa) Sep Blater rekao je danas da će biti otvoreni dosijei o slučaju korupcije koji je pre deset godina potresao Fifa. Blater je najavio da će Izvršni komitet Fife, uključujući članove koji su bili umešani u taj slučaj, ponovo otvoriti dosije na sastanku u Tokiju 16. i 17. decembra.

Fifa je ranije sprečila švajcarski sud pred kojim je vođen postupaku kome su se pojavili i funkcioneri Fife, da objavi dokumente koji bi identifikovali zvaničnike koji su primili novac.

Povezana vest:  Moguć povratak Kapela na klupu Juventusa

-Predaćemo dokumenta nezavisnoj organizaciji van Fife kako bi ona mogla da ga prouči i izvuče zaključke koje će nam potom predstaviti – rekao je Blater.

Slučaj korupcije uključivao je podmićivanje velikim novčanim iznosima funkcionere Fife od strane marketinške agencije ISL koja je posle razotkrivanja korupcije 2001. ugašena. Na sudu u Švajcarskoj 2008. godine vođen je postupak zbog neizmirenih dugovanja agencije ISL i tada su se pred sudom, prema informacijama britanskog Bi-Bi-Sija pojavili neki funkcioneri Fife.

Povezana vest:  Remi Svonsija i Evertona

Među njima je bio Blaterov prethodnik, Žoao Avelanž, kao i član Izvršnog komiteta Fife, Paragvajac Nikolas Leoz, i predsednik Afričke fudbalske federacije Isa Hajatu. Oni su, kako se pretpostavlja, među funkcionerima koji su primal mito ukupne vrednosti od oko 100 miliona dolara da bi prodali prava na TV prenose mečeva Svetskog prvenstva agenciji ISL.

Avelanž i Hajatu su članovi i Međunarodnog olimpijskog komiteta I pred etičkim odborom te organizacije u toku je istraga protiv njih.  Na dvodnevnom sastanku Izvršnog odbora Fifa, Blater je u sklopu svog plana da očisti fudbal od korupcije dobio podršku da se osnuju tri nova tela u okviru Fife koja će odgovarati ranije najavljenom „odboru za dobro upravljanje“, koji će biti formiran u Tokiju.

Povezana vest:  Humanitarni meč za ugrožene poplavama okončan rezultatom 4:3 u korist ekipe „Montevidea"

Nove mere koje su usvojene na predlog Blatera deo su saradnje s Međunarodnom organizacijom Amnesti internešenel koja pomaže Svetskoj fudbalskoj federaciji.