Lionel-Messi_1

Igrači Barselone dominiraju na spisku za Zlatnu loptu

 

Svetska fudbalska federacija (FIFA) objavila danas spisak 23 kandidata koji su nominovani za „Zlatnu loptu“, a na njemu se nalaze osmorica igrača Barselone i petorica iz madridskog Reala. Na listi nominovanih, drugu godinu zaredom, nema nijednog italijanskog fudbalera.

Kandidate iz redova Barselone predvodi Lionel Mesi, a slede ga Erik Abidal, Ðerar Pike, Sesk Fabregas, Andres Inijesta, Ćavi Ernandes, David Vilja i Dani Alveš. Iz madridskog Reala nominovani su Kristijano Ronaldo, Karim Benzema, Ćabi Alonso, Mesut Ozil i Iker Kasiljas.

Povezana vest:  Javor pobedio Vojvodinu

Jedini engleski kandidat za „zlatnu loptu“ je napadač Mančestera Vejn Runi. Na spisku su još Argentinac Serhio Aguero iz Mančester sitija, Kamerunac Samjuel Eto iz Anžija i Brazilac Nejmar iz Santosa.  Runiju društvo pravi klupski kolega iz Junajteda, Portugalac Nani, a tu je još i dvojac iz Intera, Urugvajac Dijego Forlan i Holanđanin Vesli Snajder.

Povezana vest:  Ćavi: Moji najbolji treneri bili su Aragones i Gvardiola

Minhenski Bajern predstavljaju Bastijan Švajnštajger i Tomas Miler, dok je iz Liverpula na spisku urugvajski napadač Luis Suarez. Na listi kandidata za trenera godine su Pep Gvardila iz Barselone, Aleks Ferguson iz Mančester junajteda, Žoze Murinjo iz Reala i selektor Španije Visente del Boske.

Konačan spiskovi od po tri kandidata u obe kategorije biće objavljeni 5. decembra u Parizu, a svečana ceremonija dodele nagrada održaće se četiri dana kasnije u Cirihu. U glasanju će učeštvovati selektori i kapiteni svih reprezentacija, kao i novinari koji će dobiti poziv od koorganizatora, časopisa Frans fudbal.

Povezana vest:  UEFA pokrenula istragu protiv bugarskog sudije