dragan_dzajic_i_dres

Odložena rasprava o zapleni imovine Džajiću

 

Ročište za privremeno oduzimanje imovine nekadašenjeg predsednika FK „Crvena zvezda“ Dragana Džajića, njegovih srodnika i saradnika odložen je danas za 24. januar jer Viši sud u Beogradu pre donošenja nove odluke želi da sakupi neophodnu dokumentaciju koja se tiče prihoda osumnjičenih. Viši sud je ranje odlučio da Džajiću, finansijskom direktoru FK „Crvena zvezda“ Vladimiru Cvetkoviću i prvom sekretaru kluba Milošu Marinkoviću, kao i članovima njihovih porodica privremeno zapleni najveći deo imovine, ali je to rešenje 19. jula ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovo odluči o zahtevu tužilaštva za privremeno oduzimanje imovine.

Viši sud, pored ostalog čeka izveštaje o prihodima Džajića, Cvetkovića i Marinkovića i članova njihovih porodica, kojima takođe preti zaplena nekretnina i skupih automobila. Osim njima, tužilaštvo traži i oduzimanje imovine od fudbalskog menadžera Ranka Stojića kome se zajedno sa bivšim zvezdinim funkcionerima sudi zbog malveracija sa transferima fudbalera „Crvene zvezde“ u strane klubove.

Povezana vest:  Navijači Flamenga povredili golmana Makae

Sud je prvom, ukinutom odlukom odbio zahtev tužilaštva da se Stojiću oduzima imovina, a danas je odbio njegov predlog da se postupak u odnosi na njega izdvoji i što pre okonča jer „ionako nema dokaza da je nelegalno stekao imovinu“. Stojić je svoj zahtev, pored ostalog, obrazložio rečima da ima i državljanstvo Kraljevine Belgije i da je poreski obveznik u toj zemlji, ali da zbog blokade koja je izvršena nad njegovom imovinom sada nije u stanju plati porez.

Više tužilaštvo je tražilo zaplenu svih stanova, lokala, parcela i vozila od Džajića, Cvetkovća, Marinkovića i Stojića jer smatra da je tokom finansijske istrage utvrđena nesrazmera između njihovih zakonitih prihoda i imovine koja se nalazi u njihovom ili u vlasništvu članova njihove porodice.

Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, Bajern lako pobedio Siti sa 2:0

Tužilaštvo traži da Džajiću privremeno bude zaplenjena porodična stambena zgrada površine 242.96 kvadratnih metara, deo porodične stambene zgrade izgrađene bez odobrenja za izgradnju, garaža površine 65 kvadratnih metara, kao i automobil marke ““Toyota Landcruiser““.

Od njegove supruge Branislave da se privremeno zapleni četvorosoban stan površine 98.92 kvadratna metra, pravo korišćenja zemljišta površine 14,78 ari, kao i porodično-stambeni objekat u izgradnji maksimalne bruto površine 591 kvadratna metra.

Tužilaštvo traži da se nekadašnjem finansijskom direktoru FK „Crvena zvezda“ Vladimiru Cvetkoviću privremeno zaplenjene tri stana površine 41, 61 i 110 kvadratnih metara, a od njegovog sina Rastka dva stana od 29 i 99 kvadratnih metara, kao i džip „Mitsubišhi Pajero V 60 3.5 GDI ELEGANCE“.

Nekadašnjem prvom sekretaru „Crvene zvezde“ Milošu Marinkoviću pleniće se sef, od Gordane Marinković, trosoban stan površine 120 kvadratnih metara, od Nataše Nikolić sef, a od Tatjane Marinković četvorosoban stan površine 136 kvadratnih metara.

Povezana vest:  Golman Volfsburga povređen u tuči u diskoteci

Privremeno oduzimanje imovine traje do donošenja odluke o zahtevu za trajno oduzimanje imovine, a o njoj se stara Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom. Sporna imovina, shodno zakonu, trajno se može oduzeti, posle pravosnažnog okončanja sudskog postupka, koji je u ovom slučaju protiv njih počeo u januaru ove godine i nastavlja se u septembru. Džajićeva odbrana osporava u celosti zahtev Višeg tužilastva, jer smatra da je u svojoj fudbalskoj i sportskoj karijeri njihov klijent zaradio bar pet puta više od vrednosti imovine koju poseduje. Dažjiću, Cvetkoviću i Marinkoviću 31. januara je počelo suđenje zbog sumnje da su protivpravno prisvojili oko osam miliona evra od transfera u inostrane klubove četiri fudbalera „Crvene zvezde“, Gorana Drulića, Perice Ognjenovića, Zorana Njeguša i Ivana Dudića.