sep_blater

Blater: Od sledeće sezone uvodimo kamere na gol-liniju

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater najavio je u intervjuu za nemački Bild uvođenje kamera na gol-crtu od sledeće sezone. Govorio je i u optužbama za korupciju, sudijama i ženama u fudbalu…

Razgovor je, međutim, otvoren provokativnim pitanjem Bildovog novinara: Zašto sa 75 godina ne uživate u penziji?

-U fazi sam u kojoj se ne mogu zaustaviti. Moram nešto da radim. Da se sada povučem, imao bih grižu savesti. Još uvek nisam završio svoju misiju. FIFA-in se brod trenutno nalazi u oluji i moram ga ponovno uvesti u mirne vode. Čeka me puno posla, ali otac me učio da nikad ne odustajem. Do 2013. se možemo vratiti u mirne vode, nakon toga ću još dve godine uživati u plovidbi, a onda mogu reći zbogom.

Povezana vest:  Odložene utakmice Super lige, igra se samo u Surdulici

Ako na Googleu upišete Sep Blater i korupcija, dobićete dva miliona odgovora…

-Pogrešno je povezivati me s korupcijom. Tokom godina se to ponavlja, mnogi su me optuživali da sam uzimao mito, ali ništa nisu dokazali. Bilo bi me sram da sam se upleo u takvo što. Savest mi je čista.

Da li je pritisak u fudbalu prevelik? Nemački sudija Babak Rafati se pokušao ubiti, velški selektor Geri Spid sebi je oduzeo život…

Povezana vest:  Vermezović: Moramo biti strpljivi, nećemo srljati

-Moramo biti oprezni, ne smemo nikoga optuživati za samoubistva. Ali, mogu reći da su sudije pod prevelikim pritiskom. U mnogim zemljama, uključujući i Nemačku, oni nisu profesionalci. Ako naprave tri greške, biće izbačeni s liste, a plaćeni su po utakmici. Treba im sigurnost i profesionalni ugovori. Zato ćemo već na Svetskom prvenstvu 2014. angažovati isključivo sudije koji su profesionalci.

Povezana vest:  Stanojević: Spremni smo za Helsinki

Hoće li sudije dobiti pomoć tehnologije?

-Omogućićemo im najmanje jednu pomoć – kameru na gol-liniji. IFAB će u martu glasati za uvođenje kamera i ako odluka bude pozitivna, mogli bismo krenuti s tim već od sezone 2012/13.

Može li žena biti predsednica FIFA-e?

-Trebaju nam žene u Izvršnom odboru, siguran sam da će ih uskoro i biti. Žene su jako važne u fudbalu i mislim da je moguće da ćemo jednog dana imati ženu za predsednicu.