OBRAD STEVANOVIC
Stevanović se neće kandidovati za još jedan predsednički mandat u Streljačkom savezu Srbije

Predsednik Streljačkog saveza Srbije Obrad Stevanović, izjavo je na redovnoj godišnjoj Skupštini SS Srbije održanoj u sali Opštine Novi Beograd, da se neće kandidovati  za novi mandat.
– Do izborne Skupštine SS Srbije, koju moramo da održimo u roku od šest meseci posle OI u Londonu, ima dosta vremena, ali vam već sada saopštavam da nemam nameru da prihvatim još jedan mandat – rekao je Stevanović, koji  već sedam godina vodi streljačku organizaciju. – Iduća godina je po svemu veoma važna za naš sport, moramo da usvojimo novi statut, da obezbedimo uslove olimpijcima da nas obraduju medaljama na OI u Londonu, da na dostajanstven način obeležimo 125 godina streljaštava u Srbiji i da počnemo, u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije, rekonstrukciju strelišta na Carevoj ćupriji. Za ovo potonje, potrebno je da dođu mlađi sportski radnici, koji će napraviti veći korak u nastojanjima da popravimo katastrofalno loše stanje sa objektima ne samo u Beogradu nego i u Srbiji.
Zaključujući raspravu o izveštajima o radu i finansijskom poslovanju za 2010. kao i planu i programu za 2012. Stevanović je posebno istakao:
– U prošloj godini, imali smo izuzetno mnogo dobrih rezultata i možda smo i najbolji savez u Srbiji kada se pogleda ukupan bilans – sedam olimpijskih normi, sedam medalja sa SP u Minhenu, četiri zlatne medalje sa Šampionata Evrope, šest medalja sa Svetskih kupova, jedno srebro iz finala Svetskog kupa… Uspešno smo organizovali i Svetski kup u Beogradu. Najviše zasluge imaju strelci, klubovi i lični treneri, selektor i stručni štab reprezentacije i kancelarija saveza i na tome im još jednom zahvaljujem i čestitam na uspesima.
U raspravi je, međutim, ukazano na mnogo poteškoća. Potpredsednik Saveta strelaca reprezentativac Stevan Pletikosić je ukazao da su 2010. strelci sami plaćali odlazak na takmičenja i kreditirali savez (novac im je kasnije vraćen), kao i da nagrade najboljim strelcima iz 2008. još nisu isplaćene. Miomir Spasojević (Jagodina) je izneo podatak da je na prošloj skupštini registrovano 120 klubova, na ovoj jedva 90 i da streljački sport polako odumire. Slobodan Kuprešanin (SS Beograda) je zatražio odgovor na pitanje kako streljački savez od Minstarstva omladine i sporta Srbije dobija 38 miliona dinara sa toliko medalja i trofeja, a teniski, ako se izuzmu uspesi profesionalaca, koji nema takve međunarodne rezutate, 78 miliona i na osnovu kojih kriterijuma. Apelovao je i da se u novim satutima daju veća ovlašćenja Upravnom odboru i predsednku, ali uz obavezu da na rukovodeća mesta dođu ljudi koji će moći da donesu sredstva savezu. Svi izveštaji su prihvaćeni uz konstataciju da je program potuno sproveden uz racionalno korišćenje sredstava i da savez nema dugovanja.
O obavezama  preregistracije  i izrade novih statuta u sportskim organizacijama, govorio je i Miodrag Šebek iz Sportskog saveza Srbije . Apelovao je na sve organizacije od kuba do saveza da obavezno popune upitnik koji mora da se pošalje Ministarstvu omladine i sporta Srbije i bez koga će se organizacije brisati iz registra.
Aplauzom je ispraćena i verifikacija za novog člana UO SS SrbijeDragana Marković koga je predložio Streljački savez Beograda.
I na kraju skupštine, umesto zadovoljstva i osmeha zbog uspeha, rezultata i dobrog rada – potoci žuči i jeda. Sav bes ličnih trenera, koji su zbog nakaradne Uredbe o nagrađivanju, ostali bez nagrada za medalje svojih strelaca, izlio se i u nekoliko emotivnih, ličnim nabojem i ogorčenjem prepunih diskusija. Pale su, i pored molbe Obrada Stevanovića da se suzdrže, teške reči na račun nekadašnjeg selektora Zorana Stojiljkovića i člana UO SSS, delagata kluba Niš, Dragoslava Bate Miloševića, čiji je opoziv zatražio klub Bor 030. Bokserskim rečnikom rečeno  (daleko od fer pleja), protivnici su udarani i rukama i nogama iako su već bili, grogirani,  na podu, što je ostavilo loš utisak. Izgvorena teška reč ostaje zauvek, pa je zbg toga trebalo izbrojati do deset pre nego što se izađe na govornicu, jer će se zavađeni i u buduće sretati na takmičenjima.
Sa 30 glasova „za“, četiri „protiv“ i četiri „uzdržana“  Milošević je razrešen dužnosti člana UO SS Srbije, za koga je u obrazloženju zahteva  rečeno da „u radu u UO SSS nije zastupao stavove Regionalnog saveza centralne Srbije, već kluba Niš i bivšeg selektora Zorana Stojiljkovića“. Takođe, rečeno je i da je Milošević u tužbi Zorana Stojiljkovića protiv Streljačkog saveza Srbije zbog raspodele ranijih nagrada, naveden kao glavni svedok tužitelja.

Povezana vest:  EP ITALIJA 2011, Srbija peta, Igor Čotra šesti vazdušnom puškom