lionel_mesi_finale_ls

Barselona bez premca na planeti

Fudbaleri španske Barselone osvojili su titulu klupskog prvaka sveta, pošto su danas u finalu turnira u Jokohami pobedili brazilski Santos sa 4:0 (3:0).
Barselona je dominatnom igrom stigla do druge titule planetarnog prvaka od kako se turnir održava pod patronatom Svetske fudbalske federacije (FIFA). 
Španki klub je prvi put slavio 2009. godine kada je u finalu u Abu Dabiju savladao Estudijantes sa 2:1.
Lionel Mesi je u 17. minutu meča postigao prvi gola za evropskog šampiona, a sedam minuta kasnije Chavi je iskoristio prodor Danija Alveša po desnoj strani, spretno primirio loptu i matirao golmana Rafaela.
Stekao se utisak da je kompletna odbrana Santosa kod oba gola mogla bolje da interveniše.
Izabranici Pepa Gvardiole nastavil su sa napadima, pa je Barselona u finišu prvog poluvremena stigla do ubedljive prednosti kada je gužvu u protivničkom šesnaestercu iskoristio Sesk Fabregas.
Konačan rezultat i drugi pogodak na meču postigao je sjajni Mesi u 82. minutu.
Titulu svetskog prvaka u poslednjih pet godina osvajali su evropski klubovi. Pre Barselone, to su činili fudbaleri Intera, Mančester Junajteda i Milana.
Prve tri titule na FIFA turniru osvojili su brazilski timovi: Korintijans (2000), Sao Paulo (2005) i Internasional (2006). 
Prvo izdanje zvaničnog Klupskog svetskog prvenstva održalo se 2000. godine, ali je zbog problema sa finansijama i kalendarom naredni turnir održan tek 2005, pa ih je do sada ukupno bilo osam.
Pre današnjeg finala odigran je meč za treće mesto u kome su trijumfovali fudbaleri katarskog Al Sada posle boljeg izvođenja penala pobedili domaću Kašivu sa 5:3. U regularnom delu meča nije bilo golova.

Rezultati i strelci na Svetskom klupskom prvenstvu:
Barselona – Santos 4:0 (Mesi 17, 82, Chavi 24, Fabregas 45)
Al Sad – Kašiva 0:0 (5:3).
Povezana vest:  Bundesliga se nastavlja 15. maja