Argentina_logo_liga

Argentinska Klausura nazvana po brodu iz rata sa Britanijom

 

Vlada Argentine nazvala je drugi deo sezone fudbalskog prvenstva te zemlje imenom broda koji je britanska mornarica potopila tokom rata dve države pre 30 godina zbog Folklandskih (Malvinskih) ostrva. Argentinska „Klausura“ počinje u petak, a zvaće se „Krusero heneral Belgrano“ (Crucero General Belgrano).

Povezana vest:  Ronaldo novinaru: Jednom će te neko ubiti

Godišnjica rata, koji je trajao 10 nedelja, pada 2. aprila, a Argentina je u tom sukobu izgubila 649 vojnika, od kojih je 323 poginulo na tom brodu. Vlada poseduje televizijska prava za prvu ligu, a sve mečeve emituje na besplatnom kanalu i reklame često koristi za svoju promociju I ističe kako „Malvinska (Foklandsak) ostrva pripadaju Argentini“.

Povezana vest:  Debiši uganuo zglob

Argentinska vlast je ogorčena nedavnim raspoređivanjem britanskog pilota, princa Vilijama, na Folklandska ostrva, što smatra provokacijom. Britanska vlada je saopštila da je to rutinska mera i da je on tu raspoređen kao „izviđački i spasilački pilot“.

Foklandska (Malvinska) ostrva u blizini argentinske obale u Atlantiku pod britanskim patronatom su, a na njih pravo polaže Argentina.

Povezana vest:  Sve utakmice 8. kola Super lige u nedelju