FUDBALSKA-LOPTA

Vlada osuđuje antisemitizam navijača, ali nema kazni

 

Mađarska vlada snažno je danas osudila uvrede i antisemitizam navijača mađarske državne reprezentacije na prijateljskoj fudbalskoj utakmici protiv Izraela 15. avgusta, ali i istakla da takvo ponašanje nije zabranjeno zakonom.

-Mađarska vlada snažno osuđuje ponašanje navijača koji su ugrozili dostojanstvo prijateljske fudbalske utakmice Mađarske i Izraela – navodi se u saopštenju kancelarije premijera Viktora Orbana.

Povezana vest:  Jedino Katar može da zatraži pomeranje termina SP 2022.

To ponašanje, ipak, „nije u suprotnosti sa zakonom, zbog čega vlasti u ovom trenutku nemaju zakonsku osnovu za preduzimanje mera“, piše u saopštenju.  Mađarski navijači su tokom utakmice upućivali uvrede poput „prljavi Jevreji“, „Buhenvald“ i „viva Musolini“. Tokom intoniranja izraelske himne, više stotina navijača okrenulo je leđa terenu.

Ti incidenti mogu se videti na više snimaka na sajtu Jutjub YouTube.

Povezana vest:  Barselona pobedila Elče i vratila se na prvo mesto

-Vlada garantuje osnovna ljudska prava propisana novim ustavom, zbog čega je odlučna da spreči svaku diskriminaciju na osnovu rase, religije i etničkog porekla – piše u saopštenju iz Orbanove kancelarije.

O incidentima na utakmici, završenoj rezultatom 1:1, razgovaraće se u sredu, na sastanku Mađarskog fudbalskog saveza. Predsednik tog saveza Erik Banki iz vladajuće partije Fides, osudio je ponašanje navijača kao „neprihvatljivo, ne samo na fudbalskom stadionu, već I bilo gde drugde“.

Povezana vest:  Preminuo Dubravko Pavličić

U Mađarskoj je poslednjih godina primetan porast antisemitizma, koji podstiče partija ekstremne desnice Jobik, ali na koji vlada, prema kritičarima, ne reaguje.  Pisac Eli Vizel, dobitnik Nobelove nagrade za mir i jedan od ljudi koji su preživeli holokaust, zbog toga je u junu vladi vratio visoko odlikovanje koje je dobio 2004.