uefa_champions_league

LIGA ŠAMPIONA

Politika u centru pažnje pred meč AEL-Fenerbahče

 

Politika će biti u centru pažnje gotovo koliko i fudbal kada AEL iz Limasola bude dočekao u četvrtak u Nikoziji ekipu turskog Fenerbahčea, preneli su kiparski mediji. Ta utakmica C grupe Lige Evrope pobuđuje ogromno interesovanje u etnički pomešanoj prestonici Kipra, gde kiparski Grci i kiparski Turci žive između mirovnjaka Ujedinjenih nacija nakon turske invazije i podele ostrva 1974. godine.

Kiparski Grci žive na jugu, a kiparski Turci na severu ostrva u Mediteranu, a predstojeći susret odavno je naznačen kao meč visokog rizika zbog mogućih međuetničkih incidenata.

Povezana vest:  Adler: Posle smrti Enkea ništa se nije promenilo

-Osuđujem Fenerbahče, jer će umesto međunarodnog aerodroma Erčan koristiti aerodrom u Larnaki. To ljuti i odbija turske navijače – rekao je predsednik Demokratske partije kiparskih Turaka, Serdar Denktaš.

Larnaka je glavni aerodrom u vladinom, južnom delu Kipra, dok je Erčan na severnoj, turskoj teritoriji ostrva koju je priznala samo Ankara.

Za domaćina utakmice, AEL, jedna od najvećih pretnji može biti prisustvo nacionalističkih grupa na stadionu. Zvaničnici tog kluba, međutim, ponose se što AEL nije opterećen politikom i što su njegove boje u prošlosti branili i kiparski Turci.

Povezana vest:  PRVA LIGA SRBIJE, BASK nastavlja sa pobedama

-AEL je klub koji je od osnivanja bio protiv politizacije fudbala. Nećemo nikome dozvoliti da ukaljaju utakmicu promovišući svoj politički program – izjavio je predsednik AEL-a Andreas Sofokleos, pozivajući navijače da se uzdrže od svake političke simbolike koja bi mogla da skrene pažnju sa utakmice.

Opterećuje, međutim, loše iskustvo iz ranijih susreta kiparskih i turskih sportskih timova. Igrači i zvaničnici turskog košarkaškog kluba Karšijaka bili su napadnuti posle utakmice protiv APOEL-a u Nikoziji 2010, a isto se dogodilo fudbalerima kiparskog Anortozisa kada su gostovali u Trabzonu 2005. godine.

Povezana vest:  Šalke nije zainteresovan za Lemana