fifa
Valke: Cenimo tehnologiju, ali sudije imaju poslednju reč
Generalni sekretar Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Žerom Valke rekao je danas da uprkos tome što se na prvenstvu sveta za klubove isprobava tehnologija na gol liniji, konačnu odluku donosi glavni sudija.
-Ukoliko se glavni arbitar ne oseća prijatno sa tehnologijom i ukoliko posle testova koji se izvode 90 minuta pre početka meča on ima bilo kakvu sumnju u pouzdanost, a da to ne može biti ispravljeno od strane provajdera, pa čak i ukoliko ih ima više kao u finalu Svetskog prvenstva, onda on ima pravo da kaže: Izvinite momci, ali ja ne mislim da mogu da se oslonim na system – rekao je Valke.
Tokom takmičenja u Japanu FIFA isprobava dva sistema tehnologije: Britanski „Oko sokolovo“, koji se već uveliko upotrebljava u tenisu i kriketu i gde se položaj lopte određuje na osnovu sedam kamera postavljenih oko terena i u gol mrežama i nemački sistem „Goal Ref“ sa specijalnim magnetnim senzorima oko mreže i jednim u lopti.
Ukupna finansijska ulaganja u tehnologiju na klupskom prvenstvu sveta u Japanu vredna su pet miliona dolara, a FIFA će naredne godine odlučiti koji će od ova dva video sistema izabrati za Kup konfederacija u Brazilu 2013, a potom i za Mundijal 2014. godine.
Povezana vest:  Polomljena stakla na automobilima igrača Zvezde