fifa
FIFA: Gol tehnologija na SP u Brazilu
CIRIH, 19. februara (Tanjug) – Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odobrila je danas upotrebu gol tehnologije na Svetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu.
„Nakon uspešne implementacije na klupskom prvenstvu sveta odlučili smo da gol tehnologiju koristimo na Kupu konfederacija u Brazilu 2013. godine, kao i na svih 12 stadiona na kojima će se igrati utakmice Svetskog prvenstva 2014. godine“, navodi se u saopštenju FIFA.
Tehnologija „Oko sokolovo“, koja se upotrebljava u tenisu i kriketu i „Goal Ref“ sa specijalnim magnetnim senzorima uspešno su testirane u Japanu, u međuvremenu FIFA je testirala još jedan sistem iz Nemačke, koji je položio testove, a uskoro će testirati i četvrti, takođe iz Nemačke.
Upravo zato, FIFA će u najskorije vreme raspisati tender za korišćenje gol tehnologije na predstojeća dva velika takmičenja.
FIFA je stav oko upotrebe tehnologije promenila nakon SP 2010. u Južnoj Africi kada sudije na utakmici Engleska – Nemačka nisu priznale očigledan gol Frenka Lamparda.
Međutim, potpuno drugačije mišljenje vlada u Evropskoj fuzdbalskoj uniji (UEFA) gde je odlučeno da nema tehnologije, ali su uvedena dvojica novih pomoćnih sudija. 
Povezana vest:  ENGLESKA LIGA, Rezultati utakmica šestog kola i tabela Premijer lige