srbija francuska 2013

Omladinci Srbije prvaci Evrope, u finalu poražena Francuska

Omladinska fudbalska reprezentacija Srbije osvojila je titulu prvaka Evrope pošto je večeras u finalnoj utakmici savladala selekciju Francuske sa 1:0. Omladinci Srbije (igrači do 19 godina) ostvarili su na šampionatu u Litvaniji najveći uspeh do sada.
Utakmica je odigrana pred 3.000 gledalaca, a sudio je Aleksej Kulbakov iz Bugarske.
Strelac: Luković u 55. minutu.
Žuti kartoni: Veljkovia, Đurđević (Srbija), Azuni, Benzija, Rabio (Francuska).
Srbija: Rajković, Golubović, Veljković, Filipović, Antić, Maksimović, Milinković – Savić, Pavlovski (od 93. Urošević) , Luković (od 68. Meleg), Đurđević (od 88. Ožegović), Mitrović.
Francuska: Benardo, Ikoko, Konte, Laport, Moreira, Uno (od 77. Bamin), Azuni, Rabio, Žan (od 66. Nanžis), Marsijal (od 56. Rodrigez), Benzija.
Omladinci Srbije trijumfalno se vraćaju sa kontinentalnog šampionata u Litvaniji. U finalnoj utakmici zasluženo su pobedili vršnjake iz Francuske i ostvarili najveći uspeh naseg reprezentativnog fudbala do sada.
Svi izabranici selektora Ljubinka Drulovića dali su veliki doprinos fantastičnom rezultatu i usponu Srbije na krov Evrope. Dva puta u prethodne četiri godine omladinska selekcija naše zemlje bila je učesnik polufinalnih mečeva, ali nije uspevala da dođe do borbe za trofej, a sada je veliki san postao java.
Gol odluke postigao je Andrija Luković, nakon majstorije Aleksandra Mitrovića, koji je u kaznenom prostoru fintom „izlomio“ čuvara i idealno poslao loptu ka Lukoviću za rutinski šut u mrežu.
Pre i posle gola vođena je izjednačena rovovska borba. Ipak je srpski tim bio nešto opasniji, stvarao prilike iz kontranapada, a odbrana je bila na visini zadatka na čelu sa pouzdanim golmanom Predragom Rajkovićem.
Finiš meča protekao je u pojačanom pritisku francuskih fudbalera, vešto kontrolisanoj defanzivi srpskog tima iz koje je nekoliko puta bilo pokušaja da se možda dodhe do drugog gola i reši pitanje pobednika. Nije bilo koncentracije u završnici tih napada, ali je zato, što je mnogo važnije, u odbrani naše selekcije sve funkcionisalo na najbolji mogući način.
Konačno, kada je glavni sudija označio kraj meča posle četiri minuta nadoknade to je bio i znak za veliko slavlje naših omladinaca, jer je u Litvaniji ostvaren najveći uspeh srpskog reprezentativnog fudbala. 
U petak u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi biće održan svečani doček novim evropskim šampionima.

Povezana vest:  Arsenalove mete na leto Subotić, Čeh i Šnajderlin