Arijan_Babickovic_action4Arijan spreman za Južnu Afriku
Arijan Babičković (18) iz Subotice, prvi je nacionalni prvak u freestyle fudbalu. Pobedom na Red Bull Street Style takmičenju, održanom u januaru u Beogradu, Arijan je obezbedio učešće na svetskom finalnom turniru u Južnoj Africi gde će predstavljati Srbiju. Finalno takmičenje održaće se od 26-28. aprila u Kejp Taunu, a Arijan u sredu kreće na put sa dozom optimizma!

 

Arijane, možeš li nam za početak reći kada si počeo da se baviš freestyle fudbalom?

Freestyle fudbalom se bavim od septembra 2008. godine, iako mi je lopta ceo život pravila društvo, sve do tada nije mi palo na pamet da se ozbiljnije posvetim freestyle fudbalu.

 

Na koji način i gde treniraš?

Treniram po raznim parkovima, terenima pa čak i na ulici. Treninzi mi se baziraju na beskrajnom uvežbavanju novih trikova, nakon toga pokušavam da spojim različite trikove u jednu celinu koja predstavlja moj nastup. Kao i u svakom drugom sportu, što više treniraš to si sigurniju.

 

Šta je bitno i šta se ocenjuje u freestyle fudbalu?

Glavna tri kriterijuma su stil, kreativnost i kontrola. Takođe je bitno razmišljati kreativno, smišljati nove kombinacije, trikove, iako to postaje vremenom sve teže i teže, jer broj freestylera u porastu, pa tako i broj autentičnih trikova. Bitno je da sportista uspe da impresionira sudije dobrim trikovima.

Povezana vest:  Vučinić ponovo igrač godine u Crnoj Gori

Arijan_Babickovic_action3Da li se negde organizuju radionice na kojima bi zainteresovani klinci mogli da se oprobaju u freestyle fudbalu?

Nažalost, takvih radionica nema, mada na internetu se mogu naći različita uputstva za početnike. Mi koji se već bavimo ovim sportom trudimo se da na godišnjem nivou organizujemo nekoliko skupova u većim gradovima Srbije. Na ovakvim skupovima zajedno sa kolegama iz cele regije trudimo se da prenesemo znanja jedni drugima, zajedno treniramo i upoznajemo se sa novim sportistima. Svi zainteresovani bi mogli da prisustvuju ovim skupovima.

Pobednik si prvog velikog freestyle takmičenja u Srbiji – Red Bull Street Style održanog u januaru i predstavljaćeš našu zemlju na svetskom finalu u Južnoj Africi, kako se spremaš za ovo takmičenje?

Treniram svaki dan, dajem sve od sebe da se što bolje pripremim za svetsko finale jer znam da će biti neverovatno teško. Kod nas je freestyle fudbal još u početnoj fazi razvoja, za razliku od velikih svetskih zemalja gde je ovaj sport uzeo maha. Trudiću se da ostvarim što bolji rezultat!

Povezana vest:  Benites: Najradije bih ostao u Engleskoj

Koliko će učesnika biti na svetskom finalu?

Na svetskom finalu će učestvovati 60 takmičara iz 59 zemalja, što znači da se njihov broj povećava svake godine. Dobio sam informaciju da je na 225 kvalifikacionih turnira u svetu učestvovalo čak 5260 sportista.

 

Koji je sistem takmičenja na finalnom turniru? 60 učesnika će biti raspoređeno u 8 grupa iz kojih će po dvojica proći dalje, tako da će se na kraju dobiti finalnih 16 učesnika koji će se boriti za titulu svetskog prvaka. U odnosu na svetsko finale iz 2008. godine mislim da će sudije imati mnogo teži posao.

Koja su tvoja očekivanja na takmičenju u Južnoj Africi?

Vrlo je teško odgovoriti na ovo pitanje, jer mnogo faktora može da utiče na sam ishod. Zavisi od toga sa kime ću biti u grupi, mada, s kim god da budem u grupi, biće vrlo teško plasirati se među 16 najboljih, ipak su to sve državni prvaci. Lično bih bio  srećan da se kvalifikujem u top16. Mogu obećati da ću dati sve od sebe!

Povezana vest:  Mlada fudbalska reprezentacija dobila rivale u kvalifikacijama za EP 2023. godine

Da li nekoga smatraš za favorita?

Do samog battle-a se ne može znati šta će ko pokazati. Podrazumeva se da svi za favorita smatraju Francuza Arlodla Garnijera, pobednika svetskog finala održanog 2008. godine. Mislim da bi i predstavnik Švedske, inače veliki miljenik nas freestylera i velika legenda ovog sporta, jedan od prvih freestylera, Rickard „Palle“ Sjolander mogao da postigne značajan rezultat.

Koji su ti planovi po povratku sa svetskog finala?

Mnogo bi mi značilo ako bih uspeo da pronađem sponzora koji bi me pratio tokom godine. Takođe mi je cilj da imam što više nastupa na raznim događanjima, i naravno da se što bolje pripremim za Red Bull Street Style 2011, i ponovo ostvarim pobedu!

Galeriju fotografija sa takmičenja u Shopping molu Delta City pogledajte OVDE !