ivica dacic mart 2013

Dačić: Red se na sportskim priredbama može uvesti samo silom

Na sportskim priredbama red se mora uvesti, što je moguće samo silom, izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić, konstatujući da je u bezbednosnom smislu situacija u zemlji sasvim dobra. 
-Red se mora uvesti, a to je moguće jedino silom i zato i postoje ministarstva sile – rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara posle međunarodne konferencije o medijima u Hotelu Metropol. 
-Kao da su sada svi iznenađeni neredima na sportskim priredbama, a decenijama unazad su se svi udvarali tim navijačkim grupama. Pa i moja partija je vodila politiku udvaranja nacionalizmu i šovinizmu, jer je to popularno i moderno kada vam trebaju glasovi. Niko neće da mu se zviždi na stadionu i da mu se spominje ime, ali svemu postoji kraj i niko nije jači od države – rekao je Dačić.
Premijer je dodao da Srbija ima zakone, ali da je pitanje šta su oni doneli i u čemu je problem – procesuiranju, dužini trajanja procesa, tome da li je kazna stimulativna i šta se dešava sa povratnicima, onima kojima je zabranjeno prisustvo na sportskim manifestacijama…
-Niko ne može biti jači od države, a za to je potrebna široka saglasnost u društvu i ne kažem da taj problem sada ne može da se reši. Imam osećaj da se ova vlada suočava sa svim problemima koji postoje i sa njihovim rešavanjem. Srbija nije divlji zapad i ne može da bude – rekao je Dacičh.
Na pitanje zasto to nije urađeno ranije, premijer je podsetio da su nagradu za razvoj demokratije 2000. godine dobili navijači Crvene zvezde (Delije), kao i da su navijači bili „nosioci demokratskih promena“.
Precizirajući da ne govori o navijačima, već o huliganima, Dačić je istakao da država mora da sarađuje sa navijačima i upravama klubova, a da huligani koji se bave nasiljem moraju da budu proterani sa sportskih manifestacija.

Povezana vest:  Zubizareta: Abidal je dobro