zoran lakovic gensek FSS

Laković: Utakmica sa Haitijem-promocija nepriznate države

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (FŠ) Zoran Laković rekao je da je predstojeća prijateljska utakmica između kosovske reprezentacije i Haitija zakazana nakon jednostrane odluke FIFA i da nacionalni savez na to nije mogao da utiče.
Kosovski fudbalski savez u sredu je objavio da će seniorska reprezentacija odigrati protiv Haitija 5. marta u Kosovskoj Mitrovici prvu prijateljsku utakmicu ovlašćenu od strane FIFA.
-Radi se o promociji nepriznate države koja nije članica FIFA. Mi ćemo sada samo posmatrati tok događaja, odluka FIFA je jednostrana i mi na to nismo mogli da utičemo. U skladu sa preporukama naše vlade prihvatili smo da oni mogu da igraju prijateljske utakmice, ali bez korišćenja nacionalnih simbola, isticanja zastave i intoniranja himne – izjavio je Laković za sutrašnje izdanje Večernjih novosti.
On je naveo da će rukovodstvo FSS s pažnjom pratiti šta će se događati na toj utakmici.
-Žarko želimo da vidimo da li će FIFA prekršiti svoju odluku, odnosno da li će kosovski savez ispoštovati dogovor da na utakmici ne bude svirana himna i da nema grba, zastave. Čisto sumnjam, naravno da je u pitanju politika, ali hajde da sačekamo i taj 5. Mart – kazao je Laković za Večernje novosti.
Odbor za hitna pitanja FIFA prošlog meseca je odobrio da kosovska reprezentacija igra prijateljske mečeve, ali bez isticanja zastave i intoniranja himne.
Odluka FIFA je privremena, a konačna odluka trebalo bi da bude doneta sredinom marta na sednici Izvršnog komiteta svetske „kuće fudbala“. Izvršni komitet FIFA prošle godine dozvolio je prijateljske utakmice kosovskim klubovima i mlađim selekcijama protiv ekipa iz zemalja koje su ga priznale, ali bez korišćenja nacionalnih simbola. Na sastanku u Cirihu sredinom januara sa predsednikom FIFA Sepom Blaterom predsednici FSS i Kosovskog saveza, Tomislav Karadžić i Fadilj Vokri, dogovorili su se da kosovske reprezentacije ili klubovi do daljeg ne mogu da igraju utakmice protiv ekipa iz zemalja bivše Jugoslavije.

Povezana vest:  Murinjo čeka Maikona još 48 sati