Dilma Rousseff

Dilma Rusef protiv rasizma u brazilskom fudbalu

Brazilska predsednica Dilma Rusef ocenila je danas kao neprihvatljiv rasizam protiv fudbalera I sudije afričkog porekla, jer je „Brazil najveća crnačka zemlja posle Afrike“. 
-Brazilski fudbal je pogođen scenama rasizma protiv sudije Marsija Šagasa da Silve i igrača Santoša Aruke. To je neprihvatljivo, jer je Brazil najveća crnačka zemlja posle Afrike – napisala je predsednica na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter. 
Kako prenose brazilski mediji, veznog igrača Aruku su u sredu na stadionu nazivali „majmunom“ na jednoj utakmici u Sao Paulu. Stadion u Moži Mirimu, u saveznoj državi Sao Paulo, dva kasnije je zatvoren iz predostrožnosti. 
Brazilska fubalska federacija saopštila je da je stadion zatvoren jer navijači „nanose neizbrisivu mrlju na sport, ali i na osnovna prava kulturnog ponašanja“. Stadion će biti zatvoren do konačne odluke disciplinske komisije. 
Na drugoj utakmici, sudija meča Esportivo-Veranopolis Marsio Šagas da Silva je nazvan „majmunom“, a iz publike su se čule uvredljive rečenice kao što su: „Vrati se u džunglu“ i „Vrati se u cirkus“. Posle utakmice, sudiji su uništena kola – razbijena šoferšajbna i banane stavljene na brisače i u auspuh. 
U Brazilu će ove godine od 12. juna do 13. jula biti održano Svetsko prvenstvo u fudbalu. 

Povezana vest:  SP JAR, FIFA vrši pritisak da Mendela prisustvuje finalu