partizan-cedevitaFAJNAL 4 ABA LIGA
Partizan poražen od Cedevite, bez finala Jadranske lige
 
Košarkaši Partizana neće odbraniti titulu u Jadranskoj ligi pošto su večeras izgubili, košem u poslednjem trenutku utakmice od Cedevite sa 79:81 (16:27, 19:13, 29:17, 15:24).
Trojku s pola terena postigao je Nolan Smit u poslednjoj sekundi utakmice.
Najefikasniji u ekipi Partizana bio je Aleksandar Pavlović sa 25 poena, Bogdan Bogdanović ubacio je 15, uz sedam skokova, Žofre Lovernj dodao je 10, a Đorđe Gagić, Davis Bertans i Milenko Tepić po osam poena.
U ekipi Cedevite najefikasniji je bio Miro Bilan sa 14 poena, Jusuf Nurkić ubacio je 13, a Nolan Smit i Luka Babić po 12 poena.
Partizan tako neće igrati u Evroligi sledeće sezone, dok je Cedevita izborila plasman u najelitnije evropsko takmičenje.
Rivali su vodili veliku borbu pred 14.210 gledalaca u Areni. Cedevita je bolje počela, iskoristila je grč domaćeg tima i u prvom poluvremenu je povela sa 15 poena razlike. Sredinom druge četvrtine, Partizan je zaustavio napad gostiju i napravio preokret, da bi u drugom poluvremenu poveo sa 10 razlike.
Cedevita se vratila u meč i u neizvesnoj završnici došla do pobede u poslednjoj sekundi.
Partizan je loše počeo utakmicu, a videlo se da su igrači stegnuti pošto su u prvoj četvrtini imali čak pet izgubljenih lopti i manje skokova od rivala. Cedevita je igrala rasterećeno i odmah je povela sa 13:2, a tih 11 poena prednosti čuvala je do kraja prve deonice.
Igrače Partizana nije služio šut, a čak i kada su uspevali da postignu koš, Cedevita je odmah vraća istom merom. Zagrebačku ekipu vodili su u početku Goran Suton i Luka Babić, mada su svi igrači na parketu dali svoj doprinos.
Centar Partizana Nikola Milutinov dobio je treću ličnu grešku, čime je crno-belima dodatno otežan posao odbrane reketa. Branilac trofeja nije nikako uspevao da poveže redove, promašivao je I otvorene šuteve i „zicere“, a igračima je ispadala lopta iz ruku. Cedevita je u jednom trenutku došla do 16 poena prednosti, 34:18.
Tada je na scenu stupio najiskusniji Aleksandar Pavlović i s dve vezane „trojke“ smanjio prednost na 24:34, ali je i zaustavio lošu igru Partizana i nalet Cedevite, pošto su se crno-beli posle toga trgli, a igra je postala ravnopravna.
Posle trojki Bogdana Bogdanovića, Mihajla Andrića i Milenka Tepića, Partizan se pred kraj prvog poluvremena potpuno vratio u igru, prišavši na 35:39. U poslednja dva minuta nijedan tim nije uspeo da postigne koš iz igre, samo je Miro Bilan postigao jedno slobodno bacanje za 35:40 na poluvremenu.
Crno-beli nisu stali ni u trećoj četvrtni, već su nastavili da igraju odličnu odbranu i konačno su u 24. minutu poveli košem Đorđa Gagića, 44:43, što im je bilo prvo vođstvo na utakmici. Nastavio je Partizan da igra poletno i poveo je 51:35, ali je Cedevita posle tajm-auta napravila seriju 7:0 i vratila vođstvo, 52:51.
Bogdanović je odmah odgovorio trojkom, pa još jednom, da bi onda I Davis Bertans pogodio za tri, posle čega su ova dvojica košarkaša dali po koš, tako da je Partizan u poslednjih 10 minuta ušao sa svojom najvećom prednošću na utakmici, 64:57, a u poslednjoj deonici poveo je sa 73:62.
Ceo tim je igrao dobro, a odlične minijature imali su Bertans blokadom s leđa Nurkića pri zakucavanju, kao i Pavlović, koji je na pola terena presekao napad, a onda istrčao sam u kontru i zakucao. Arena je tada „proključala“, Nurkić je nedugo potom dobio i petu ličnu grešku, ali se Cedevita nije predavala.
Posle nesportske greške Gagića, Zagrepčani su napravili napad za tri poena penalima Nurkića i trojkom Nolana Smita, da bi posle dobre odbrane Babić dao još jednu trojku, a Smit koš, kojim je Cedevita napravila seriju 10:0 i prišla na poen zaostatka, 73:72.
Zagrepčani tu nisu stali, već su nastavili da igraju brzo, dok je Partizan stao. Goran Suton je postigao koš i dodatno bacanje, a Smit koš za novo vođstvo Cedevite, 76:74, tri minuta pre kraja. Izjednačio je Pavlović, a Partizan je ponovo poveo poenom Gagića s penala, 92 sekunde pre kraja, 77:76.
Partizan je imao napad, koji je istekao četiri sekunde pre kraja, ali Tepić nije pogodio koš, da bi Smit u poslednjoj sekundi s pola terena postigao pobednički koš za pobedu 81:79.
Cedevita će u finalu, u nedelju od 20 časova igrati protiv Cibone, koja je u polufinalu pobedila Crvenu zvezdu sa 75:70.

PHOTO: ATAIMAGES/Antonio Ahel

Povezana vest:  Čakarević otpao sa spiska reprezentacije bez povrede