Srbija U20 W grupna 1Košarkašice Srbije savladale Poljsku

Pobedom protiv selekcije Poljske u drugom kolu grupe „F“, reprezentacija Srbije, igračice do 20 godina starosti, obezbedila je plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Italiji. Izabranice selektora Igora Poleneka dugo su se u Udinama mučile da pronađu pravi način kako da se suprotstave fizički jačem rivalu, ali kad su početkom drugog poluvremena preuzele kontrolu igre, uspostavile dominaciju u vazdušnim duelima i pojačale odbranu, nezaustavljivo su krenule prema značajnom i više nego ubedljivom trijumfu: Srbija U20 – Poljska U20 67:51 (15:23, 17:10, 20:9, 17:15).
Veoma brzo selektor Igor Polenek bio je primoran da zatraži prvi tajm-aut, jer njegove izabranice su od devet šuteva iz igre pogodile samo jedan, Dragana Stanković je ušla u problem sa ličnim greškama, a rival je vodio sa 11:4. Usledila je prava reakcija reprezentativki Srbije koje su osmom minutu uspele da izjednače – 14:14. Međutim, do kraja prve četvrtine Poljakinje su postigle čak tri trojke i ovaj deo igre ipak rešile u svoju korist – 15:23. Nastavak utakmice obeležila je sjajna igra u odbrani našeg tima i apsolutna dominacija Dragane Stanković koja je serijom poena donela vođstvo Srbiji u 17. minutu – 26:25.
U istom stilu izabranice selektora Poleneka nastavile su i drugom poluvremenu. Svi prilazi našem košu bili su zatvoreni, razigrale su Aleksandra Stanaćev i Kristina Topuzović, napravljena serija 13:2 za prednost od 45:35 u 26. minutu koja je sačuvana i po završetku treće četvrtine – 52:42. Kako se utakmica bližila kraju naše reprezentativke su bile sve ubedljivije i furioznije. Sve je bilo rešeno posle četiri uzastopna poena Aleksandre Crvendakić i trojke Katarine Vučković kad je naš mladi tim u 33. minutu stigao do nedostižne prednosti od 59:42. Opuštanja nije bilo do poslednjeg zvuka sirena, tako da ubedljiva pobeda nikako nije mogla da izmakne – 67:51.
– Imali smo nameru da iznenadimo Poljakinje zonskom odbranom, jer zaista nisu šuterska ekipa, a one su postigle u prvoj četvrtini čak pet trojki što im na ovom šampionatu još nije pošlo za rukom. Kad smo se vratili našoj standardnoj odbrani, stvari su došle na svoje mesto. Brzo smo nadoknadili zaostatak, o nada počeli da pravimo prednost. Imali smo puno raspoloženih igračica, a one koje nisu igrale davale su veliku podršku sa klupe. Ostvarili smo cilj, plasirali se u četvrtfinale, ali nemamo nameru tu da se zaustavimo – uverava Igor Polenek, selektor ženske U20 reprezentacije Srbije.
– Silno smo želeli ovu pobedu jer nam je garantovala plasman u četvrtfinale. Primili smo previše poena u prvoj četvrtini, ali smo u nastavku utakmice zaigrali daleko bolje u odbrani što je bilo presudno za naš ubedljiv trijumf – istakla je Aleksandra Stanaćev, kapiten naše reprezentacije.

Povezana vest:  Olimpija podržala takmičenje u ABA ligi

SRBIJA U20: Ćorda, Crvendakić 10, Vidaković, Nikolić, Stepanović, Topuzović 16, Stanaćev 7, Vučković 12, Janković, Mandić 4, Stanković 16, Bošković.

POLJSKA U20: Skržeč, Načk, Ovčaržak 9, Voznijak 3, Stankijevič 5, Šajtauer, Jakubjuk 4, Marcinijak 6, Adamovič 7, Pus 11, K. Javorska, B. Javorska 6.