navijaci_partizan (1)FAJNAL FOR, PARIZ

Partizan sutra protiv CSKA igra za treće mesto

 

Samo dva dana posle nesrećnog poraza od grčkog Olimpijakosa u polufinalu završnog turnira Evrolige, koji se od 7. do 9. maja održava u Parizu, košarkaši Partizana odigraće utakmicu za treće mesto sa moskovskim CSKA.

Dva armijska kluba su stari znanci u Evroligi. Prošle sezone je ruski prvak bio ubedljiv u četvrtfinalu, ali je bilo i mečeva u kojima su „crno-beli“ uspevali da prevaziđu svoje mogućnosti i pobede CSKA.

S obzirom na viđeno u polufinalnim duelima, Partizan ima šansu da sutra ostvari pobedu. „Crno-beli“ su pružili daleko žešći otpor favorizovanim „crveno-belima“ iz Atine, odigrali produžetak, a pre toga bukvalno u poslednjim trenucima regularnog dela utakmice ispustili istorijsku pobedu.

Iako je nakon tog meča najiskusniji igrač Olimpijakosa i nekadašnja udarna igla CSKA Teodoros Papalukas rekao da „ovi momci nemaju šta da izgube“, u ovim trenucima neće biti lako objasniiti izabranicima Duška Vujoševića koliki su uspeh napravili ove sezone.

Povezana vest:  EVROLIGA, Partizan pobedio Šarlroa u Beogradu

Poraz u polufinalu uvek je veoma bolan, a kada se ima u vidu da je ta utakmica odigrana tri sata nakon suserta Barselona – CSKA, kao i da je bila daleko napornija, činjenice su koje nikako ne idu u prilog najtrofejnijem srpskom klubu u pripremi meča sa „armejcima“.

jan_veseliTrener Vujošević je u dosadašnjoj bogatoj karijeri često pronalazio način da regeneriše ekipu i preusmeri je na naredne obaveze. U takvim situacijama često je govorio da „produženi eho poraza ne sme da deluje na igrače, jer se sledeći izazovi moraju dočekati na nogama“.

„Crno-beli“ su prethodnih sezona pokazali da mogu sa svima ravnopravno da se nose, a nijedan od vrhunskih timova na Starom kontinentu nije uspeo da ostane neporažen od Partizana.

Povezana vest:  Svi u plavo – „Za sadašnje i buduće generacije”

Pred duel sa CSKA, stručni štab Beograđana može da raduje činjenica da Lester Mekaleb igra u životnoj formi, da Aleksandar Marić nakon teške povrede kolena polako dostiže prepoznatljivi nivo forme iz prvog dela sezone, da je Jan Veseli uvek na nivou, da Petar Božić i Dušan Kecman svojom sigurnošću i iskustvom podupiru mlađe kolege kada zatreba.

Ukoliko ponove ono što su pružili protiv Grka, „crno- beli“ će verovatno savladati Moskovljane, koji ove sezone nisu takav bauk kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

CSKA je juče odigrao zanimljivu utakmcu protiv Barselone, ali može se reći da izabranici mladog stručnjaka Jevgenija Pašutina izuzev u obavljanju defanzivnih zadataka nisu bili u elementu.

Odbrana je ostala prepoznatljivi adut CSKA i pored činjenice da zbog kresanja budžeta do koga je došlo prošlog leta u timu nema toliko velikih zvezda kao ranije.

Povezana vest:  Radonjić: Zadovoljan sam, ali ima dosta da se radi

U napadu se „armejci“ najviše oslanjanju na čuvenog šutera Ramunasa Šiškauskasa, jednog od najboljih produkata litvanske košarkaške škole, dok je organizacija u rukama Džona Roberta Holdena i Zorana Planinića.

U meču sa Barselonom zakazali su oni od kojih se najviše očekivalo – Planinić, Matjaž Smodiš i Viktor Hrijapa, a pitanje je koliko će imati motiva protiv Partizana.

CSKA je poslednje četiri godine igrao u finalu Evrolige, pa su verovatno svi u ruskom timu razočarani što im to nije pošlo za rukom i ove sezone. Partizanova šansa leži u tome što „crno-belima“ svaka pobeda na fajnal-foru mnogo znači i što će se i eventualno osvajanje trećeg mesta pamtiti kao veliki uspeh u trofejnoj klupskoj istoriji.

Utakmica Partizan – CSKA igra se sutra od 18 časova u dvorani „Bersi“.