jordi_BERTOMEUEVROLIGA

 

Bertomeu zadovoljan suđenjem u Evroligi

 

Izvršni direktor Evrolige Đordi Bertomeu priznao je danas da su priče o zaverama i nameštanjima sastavni deo košarkaškog navijanja, ali je istakao da je jako zadovoljan suđenjem u elitnom evropskom klupskom takmičenju, uprkos greškama.

Mala grupa novinara iz Srbije i Rusije imala je priliku danas da duže razgovara sa prvim čovekom Evrolige, a izveštače iz Srbije zanimalo je, između ostalog, kakvo je njegovo mišljenje o stalnim pričama navijača o namernom delegiranju, nameštanju utakmica, zaverama…

-Ne znam. Mašta je lepa i besplatna – rekao je Bertomeu uz osmeh i sleganje ramenima.

Povezana vest:  Metalac osvojio Ligakup Srbije

-Jasno mi je da se tako priča, ali moramo da se vratimo u realnost. Izuzetno sam zadovoljan suđenjem, koje može biti i dobro i loše, kako je sudija raspoložen, isto kao što igrač može da ima dobar i loš dan. Sudije su isto ljudi, kao što smo mi ljudi – rekao je Bertomeu.

-Stvar je u tome što se priča da sudije namerno greše ili da greše više nego što bi trebalo, a to nije tačno. Treneri vole da koriste priču o suđenju kao izgovor za izgubljene utakmice, kažu ‘sudije su krive’ i tako speru odgovornost sa sebe. Nažalost, dešava se da imamo jako loše suđenje, ali to je ljudski, to su greške, nema tu nikakvih dogovora – kazao je Bertomeu.

Povezana vest:  Tomić: Nema kalkulacija, igraćemo kao da nismo obezbedili prvo mesto

Evroliga ima propise o novčanim kaznama za kritike suđenja posle utakmica, jer želi da zaštiti sudije.

-Vi ste iz Beograda i to znate, jer je Partizan naš glavni sponsor – rekao je šaljivo Bertomeu.

Prvi čovek Evrolige uozbiljio se međutim i rekao novinarima da je jedini problem Partizana sa Evroligom povremeno incidentno ponašanje navijača, zbog kojih je šampion Srbije nekoliko piuta plaćao visoke kazne.

Povezana vest:  Košarkaši Partizana eliminisani iz FIBA Lige šampiona

-Naš problem sa Partizanom je ponašanje navijača ponekad, kada se u teren ubacuju predmeti. To želimo da iskorenimo. Tako je bilo u Grčkoj ranije, svi su se plašili da idu dole, ali se to sredilo. Očekujemo da će tako biti i sa Srbijom. Rešavanje problema došlo je posle zajedničkog rada i dogovora klubova i lige – rekao je Bertomeu.