partizan_kosarkasi_pozdrav (3)EVROLIGA

Šta će pamtiti navijači Partizana po završetka sezone

 

Košarkaši Partizana, koji su sinoć osvojili četvrto mesto na završnom turniru Evrolige u Parizu, odigrali su tokom ove istorijske sezone nekoliko veoma uzbudljivih utakmica, koje će njihovim navijačima zauvek ostati u sećanju.

Dramatične završnice, velika borba, neočekivani potezi i poeni iz veoma teških situacija bili su zaštitni znak „crno-belih“ ove godine. Nisu, naravno, izostali ni toliko puta pominjana agresivnost, zalaganje, kolektivna igra, mudro vođenje utakmica od stručnog štaba na čelu sa Duškom Vujoševićem, hrabrost u duelima sa najjačima i velika podrška sa tribina, ali to je već postala Partizanova specifičnost u minule dve decenije.

Lista najuzbulđivijih utakmica Partizana u ovoj godini:

1. polufinale: Olimpikakos – Partizan (Pariz, 7. maj)

Pobeda u verovatno najlepšoj utakmici na fajnal-foru pripala je grčkom timu, koji je u finišu imao ogromnu dozu sportske sreće. Iako proglašavani za velike favorite uoči početka turnira, Atinjani su se mnogo namučili u duelu sa hrabrim „crno-belima“, koje je izvanredno predvodio Lester Mekaleb.

Kada je polovinom poslednje čtvrtine Partizan poveo sa 60:54 cinilo se da će se ponoviti uspeh iz Istanbula 1992. godine, ali je onda nastupila serija Olimpijakosa, pa odgovor Beograđana preko Mekaleba i Dušan Kecmana. Samo šest sekundi imao je Olimpijakos za poslednje napad. Miloš Teodosić je promašio, ali se Džoš Čildres prikrao i ubacio u koš za produžetak, koji je pripao Grcima.

2. cetvrtfinale: Makabi Tel Aviv – Partizan (Tel Aviv, 23. marta)

Jedan od Partizaniovih tradicionalno najneugodnijih rivala u Evropi, Makabi iz Tel Aviva, na početku četvrtfinalnog odmeravanaj snaga bio je silovit na svom terenu.

Povezana vest:  PLEJ OF, Karte za drugi derbi od utorka na Marakani

Izabranici Pinija Geršona u jednom trnutku su vodili sa 21 poenom razlike. Tada se činilo da „crno-belima“ u grotlu „Nokija arene“ nema spasa. Stvar je onda u svoje ruke preuzeo Dušan Kemcan, koji je te večeri postigao 29 poena. Makabi je nokautiran, a toliko hvaljena buka koju prave njegovi navijači pretvorila se u mučnu tišinu, iz koje se dao naslutiti polufinalista Evrolige.

3. drugo kolo Top 16 faze Partizan – Barselona (Beograd, 3. februar)

Novi šampion Evrope Barselona doživeo je u 20 utakmica samo dva poraza – od madriskog Reala i Partizana, a samo su je „crno-beli“ nadigrali kao domaćini. Prvi put puleni Danijela Paskvala pognuli su glave nakon čudesnog izdanja Partizana u „Pioniru“.

navijaci_partizan (1)Te večeri u „Pioniru“ se okupilo blizu 10.000 navijača koji su silno motivisali domaće igrače, koji su prevazišli svoje mogućnosti i nakon produžetka pobedili sa 67:66. Katalonci su se kasnije žalili Evroligi da je Lorens Roberts, posle šuta Pita Mikela u poslednjem sekundu, skinuo potu koja je bila iznad koša, ali je žalba odbijena.

4. deveto kolo prve faze Partizan – Lijetvos Ritas (Beograd, 6. januar)

Najslabiju utakmicu ove sezone u Evroligi Partizan je odigrao u dalekom Viljnusu protiv Lijetuvos Ritasa. Nejaki Litvanci deklasirali su „crno-bele“ sa 23 poena razlike. Posle te utakmice trener najtrofejejnijeg srpskog kluba poručio je rivalu: „čestitam na pobedi, vidimo se u Pioniru“.

Revanš je odigran na Badnje veče i taj meč bio je presudan da partizan napravi „prvo čudo“ u ovoj sezoni i plasira se u Top 16. U grotlu beogradske hale igrači Lijetuvos Ritasa gotovo da nisu znali gde se nalaze i Litvanci su pobeđeni 97:67.

Povezana vest:  Kup Milana Cige Vasojevića u Vrbasu

5. sedmo kolo prve faze Partizan – Efes Pilsen 93:92 (Beograd, 10. decembar)

Jedan od najskupljih timova Evrolige „provukao se“ u meču sa „crno-belima“ na svom terenu, ali mu u „Pioniru“ Vujoševićeva ekipa to nije dozvolila. Utakmica je bila lepa za gledanje, oba rivala napadački izuzetno raspoložena. U završnici meča igralo se „koš za koš“.

Partizan je za poslednji napad imao osam sekundi. Lopta je došla do Dušana Kecmana, koji je pogodio sa distance i postavio konačan rezultat. Turski predstavnik pokušao je u poslednjim trenucima da uzvrati, ali nije uspeo.

6. utakmica za treće mesto na fajnal-foru Partizan – CSKA Moskva (Pariz, 9. maj)

Iako nisu sasvim prebolela eliminaciju u polufinalu, oba rivala odigrala su veoma dobru utakmciu. CSKA je duže bio u vođstvu, ali se „crno-beli“ nisu dali. U trećoj četvrtini su na kratko čak preuzeli konce igre u svoje ruke, ali su Moskovljani ubrzo uzvratili.

U finišu regularnog dela ruka je sa linije slobodnih bacanja zadrhtala Viktoru Hrijapi, što je Lester Mekaleb iskoristio i izborio produžetak, u kome su „crno-beli“ dominirali. Poslednju napad Moskovljana, međutim, realizovao je Džon Robert Holden, koji je dve sekunde pre kraja pogodio trojku za treće mesto na fajnal-foru.

7. prvo kolo Top 16 faze Panatinaikos – Partizan (Atina, 27. januar)

Čast da započne skidanje Panatinaikosa sa krova Evrope, pripala je „crno-belima“, koji su još jednom očitali lekciju timu Željka Obradovića usred Atine.

Panaitanikos je sve vreme vodio, Partizan ga rezultatski nikako nije „gubio iz vida“, što je baš iritiralo „zelene“, pa su kako je meč odmicao bili sve nervozniji.

Kada već oni nisu mogli da prelome utakmicu, učinili su to „crno-beli“ koje je predvodio u zvaršnici fenomenalni kapiten Petar Božić. Obradovićev tim je kasnije pokazao da se nije baš previše „naljutio“ na Beograđane, s obzirom da je u poslednjem kolu Top 16 faze dobio gradskog rivala Marusi i na taj način Partrizanu otvorio vrata četvrtifnala.

Povezana vest:  Džikić: Prilika da pokažemo da smo naučili lekciju

dusan_kecman_cska_partizan8. peto kolo prve faze Partizan – Olimpijakos (Beograd, 5. novembar)

Nakon prva četrii kola Evrolige „crno-beli“ su imali samo jednu pobedu nad nejakim francuskim Orleanom. Grčki vicešsampion je u Beograd doputovao sa makismalnim učinkom, ali bez Teodorosa Papalukasa, koji je zbog simptoma „novog gripa“ ostao u Atini.

Kada se na samom početku u duelu sa Slavkom Vranešom povredio Sofoklis Skoricjanidis, Partizanu se ukazala šansa. „Parni valjak“ je sve vreme „mleo“ tim iz Pireja ne pružajući mu nikakvu šansu da se iz Beograda vrati sa pobedom.

9. prvo kolo Evrolige Partizan – Unikaha (Beograd, 1. oktobar)

Početak Evrolige dočekan je sumnjičavo. Mnogi su vrteli glavom, a većina navijača Partizana je govorila da je ovo „najslabiji tim u poslednjih 20 godina“. Beogradska publika je u duelu sa Unikahom prvi put u najkvalitetnijem evropskom takmičenju mogla da vidi Aleksandra Marića, Lestera Mekaleba i Stefana Sinoveca.

Na iznenađenje svih, Partizan je do pred kraj vodio, a onda su neiskustvo, nepotrebni strah i nedovoljna uigranost tek okupljenog tima došli do izražaja. Svi mediji, međutim, preneli su izjavu Duška Vujoševića da je ova ekipa „crno-belih“ pokazala „da ima štofa za velika dela“. Ipostavilo se da će se meč sa Unikahom dugo pamtiti kao početak još jedne uspešne priče kluba iz Humske.