srb fra arena

Srbija ubedljiva protiv Francuske u pripremnom meču

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je večeras u Beogradu selekciju Francuske u prijateljskom meču sa 73:63 (20:19, 21:14, 11:12, 21:18).Meč u beogradskoj Areni pratilo je nešto više od 16.000 ljudi. Srbija se tako revanširala Francuskoj za poraz od petka, kada su „trikolori“ slavili sa 78:65. Selektor Aleksandar Đorđević nije u tim za ovaj meč uvrstio Dragana Milosavljevića, Zorana Ercega i Stefana Pota, dok je kapiten Miloš Teodosić bio u opremi, ali je meč presedeo na klupi zbog lakše povrede zgloba, a u igru je ušao osam sekundi pre kraja da dobije aplauz publike.
Zvanični evropski prvak Francuska i u ovom meču je igrala u najjačem sastavu i ponovo je bolje počela utakmicu. Gosti su poveli sa 6:0 i vodili su skoro do pred sam kraj meča. Srbija je igrala dobru odbranu, ali joj je trebalo vremena da „namesti ruku“ za napad.
„Orlovi“ su prvi put poveli krajem prve četvrtine, kada je Bogdan Bogdanović postigao trojku za 18:17, 70 sekundi pre kraja prve deonice. Srbija posle toga nije ispuštala vođstvo do kraja utakmice, a ono je u drugom poluvremenu preraslo u dvocifreno.
Obe ekipe su se trudile da igraju što bolje i meč nije ličio na prijateljski, ali je Srbija odličnom odbranom zaustavila francuske zvezde i zabeležila siguran trijumf.
Svi igrači Srbije upisali su se u strelce osim Teodosića. Najefikasniji bio je Nemanja Bjelica sa 12 poena i šest skokova, dok je Miroslav Raduljica postigao 10 poena.
Francusku je predvodio Nando De Kolo sa 10 poena. Srbiju sad čeka tradicionalni Trofej Beograda, predstojećeg vikena. „Orlovi“ igraju protiv Kine, a u drugom polufinalu sastaju se Rusija i Venecuela. U nedelju su na programu finale i meč za treće mesto.
Pre meča, Bjelica je dobio priznanje za 100. nastup u reprezentaciji, koji je ostvaren prošle godine na Svetskom prvenstvu. Njemu je poklonjen uramljen dres sa brojem 100.
Francuska himna je pre meča u tri navrata počela da se emituje se razglasa, ali se zaustavljala već posle nekoliko taktova. Gostujući košarkaši i stručni štab su ostali zagrljeni i počeli su sami da pevaju. Tada je zvanični spiker, pevač Dejan Cukić, dotrčao sa mikrofonom i pridržao je dok je publika u Areni slušala lekara Francuske Petuja Serža kako peva „Marseljezu“, posle čega je dobio buran aplauz, tako da je potencijalni incident prerastao u simpatičnu situaciju.
Meč je odigran u prijateljskoj atmosferi, a publika je aplauzima pozdravila rivala. Toni Parker je bio najveća zvezda večeri pošto je i tokom zagrevanja bio predmet interesovanja navijača koji su želeli da ga fotografišu i da se fotografišu sa njim.

Povezana vest:  Dobre partije Jokića i Marjanovića, Bjelica bez poena

PHOTO: ATAImages