Košarkaši Crvene zvezde poveli su sa 2:0 u finalnoj seriji plej-ofa Super lige, pošto su večeras kao gosti pobedili Partizan sa 87:86 (21:25, 16:29, 25:18, 25:14) trojkom Marka Gudurića u poslednjoj sekundi meča.

U finale će se plasirati ekipa koja prva dođe do tri pobede. Sledeći meč igra se u utorak, a domaćin će biti Zvezda. Crno-beli su vodili skoro sve vreme, često i sa dvocifrenom razlikom, da bi crveno-beli u poslednjoj deonici prvi put poveli u 38. minutu, tako da je utakmica rešena u samom finišu.

Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Tarens Kinzi, Stefan Jović i Maik Cirbes sa po 13 poena. Gudurić je postigao 11, a Vasilije Micić 10 poena.

Partizan su predvodili Džamar Vilson sa 18 i Novica Veličković sa 17 poena.

Ekipe su meč počele slično kao i prvi, igralo se poen za poen, sa naglaskom na odbranu. Domaći igrači su pogađali svoje šuteve i sprečavali su goste da šutiraju, tako da je Zvezda u prvoj četvrtini šutnula više penala nego iz igre.

Povezana vest:  NBA VESTI, PLEJ OF, Maksimalan učinak San Antonija, Oklahome i Indijane

Partizan je krajem prve četvrtine poveo Petar Aranitović, koji u Super ligi praktično nije igrao, i uz poene Eda Murića i Darela Vilijamsa došao do dvocifrene prednosti, 25:15 minut pre kraja. Zvezda je, međutih, prvih 10 minuta završila trojkama Vasilija Micića i Kvinsija Milera i prišla na četiri poena zaostatka 25:21.

Zvezda je i u drugoj četvrtini nastavila da drži priključak i posle trojke Branka Lazića prišla je na poen zaostatka, 27:26. Partizan je posle toga napravio seriju od 18:3 i stekao ubedljivu prednost od 16 poena, 45:29, da bi nešto kasnije došao do rekordnih 20 poena prednosti, 50:30.

Crno-beli su na poluvremenu vodili 54:37, tako da su za prvih 20 minuta utakmice dali više poena nego za celu prvu, u kojoj su poraženi 84:53.

Partizan je u drugom poluvremenu uglavnom održavao dvocifrenu prednost, predvođen Veličkovićem i Vilijamsom, iako je Zvezda u nekoliko navrata prilazila i pretila. Crno-beli su igrali dobro u odbrani i dobro su šutirali za dva poena.

Povezana vest:  Košarkaši Srbije ubedljivi protiv Letonije u Vršcu

Partizan je poslednju četvrtinu počeo trojkom Murića za vođstvo 75:62, ali se tada Zvezda razigrala i počela da pogađa, a onda i da igra bolju odbranu i timskom igrom prišla na poen zaostatka, 75:74, napravivši seriju 12:0.

Partizan tokom šest i po minuta poslednje četvrtine nije postigao nijedan poen, da bi crnu seriju konačno prekinuo Kevin Džons sa penala, za vođstvo 77:74 tačno tri minuta pre kraja.

To, međutim, nije zaustavilo dešavanja na terenu, jer su crno-beli nastavili da greše, tako da je posle koša Maika Cirbesa Zvezda povela prvi put na utakici, 78:77. Vanja Marinković je potom trojkom povratio prednost Partizana, da bi Marko Gudurić pogodio jedno slobodno bacanje, a Cirbes potom još jedno, tako da je meč ušao u neizvesnu završnicu, pošto je 68 sekundi pre kraja bilo 80:80.

Povezana vest:  SP TURSKA 2010, Amerikanci u polufinalu Svetskog prvenstva

Veličković je na isteku napada pogodio trojku i doneo Partizanu 83:80 45 sekundi pre kraja. Jović je potom iskoristio oba bacanja, kao i Džons na drugoj strani, tako da je domaći tim vodio 85:82 na 19 sekundi pre kraja. Crno-beli su brzo napravili faul, a Cirbes je pogodio oba bacanja 13,7 sekundi pre kraja.

Vilson je u sledećem napadu pogodio samo jedno bacanje, a onda je Gudurić u poslednjoj sekundi pogodio trojku za trijumf od 87:86.

Utakmica se igrala pod otežanim uslovima zbog toga što su huligani palili baklje i bacali petarde i topovske udare na teren, zbog čega je u hali bio gust dim. Trener domaćih je zbog toga u jednom trenutku u trećoj četvrtini uzeo mikrofon od zvaničnog spikera i tražio od publike da prestane da ubacuje bilo šta u teren i da ne pali baklje.