Predsednik Košarkaškog saveza Srbije u ostavci Dragan Đilas nabrojao je danas, posle podnošenja ostavke, šta je sve urađeno tokom pet i po godina dok je bio na čelu saveza, a kritikovao je i evropske organizacije FIBA i EKA.

Đilas je kazao da je od dolaska na čelo saveza sa svojim timom uspeo da zadrži Dušana Ivkovića na mestu selektora, kao i da su svi zajedno posle toga „imali hrabrosti“ da dovedu Aleksandra Đorđevića.

-U ženskom sektoru smo krenuli od nule. Imali smo u tom trenutku najmlađeg selektora u Evropi, pomagali smo koliko smo mogli i postali smo evropski prvaci. Muški i ženski rezultati su najbolji u Evropi i to me čini ponosnim…Treba da se više radi sa mlađim kategorijama, mada je sve to teže u doba biznisa i para. Nisu kod mlađih najvažnije medalje, nego da dobijemo igrače iz svake gerenraclije – rekao je Đilas.

Povezana vest:  Vujošević: Ne idemo u Nemačku da bismo sami sebe pobedili

On je kazao i da je savez gradio pozicije u Fibi i ocenio da je to najvažnije što je savez radio.

-Sukob Fiba Evrope i EKA nanosi štetu košarci. KSS je morao da sprovodi odluke sa kojima se nije slagao, ali smo članovi Fibe i morali smo. Ja sam pre 10 dana uputio zvanične dopise predsedniku Fiba Evropa i generalnom sekretaru da ih obavestim da je počeo Evrokup ako nisu znali, kao i da postoji odluka borda Fiba da će oni da preduzmu meru i suspenduju sve zemlje čiji klubovi igraju Evrokup sa Evropskog prvenstva 2017. Sa odlukom se ne slažem, ali sam ih pitao da li je sprovode – rekao je Đilas.

-Bilo bi delotvorno i blagotvorno da ljudi koji danas vode evropsku košarku više ne budu na tim funkcijama , dodao je on.

Povezana vest:  SP TURSKA 2010, Amerikanci novi prvaci sveta

Đilas je kazao da „nije preterano naklonjen“ ni prema Evroligi i EKA, kao i da je bio protiv održavanja ‘fajnal fora’ u Beogradu, jer „više košta nego što donosi“.

-Imam i negativan stav prema predsedniku EKA Đordiju Bertomeuu i odnosu prema ABA ligi i našim klubovima. Ja sam čovek koji pamti i pamtim da Partizan nije dobio A licencu uprkos rezultatima koji su tada bili kriterijum. Pamtim i da je ABA pala sa tri mesta u Evroligi na jedno, a i da je to jedno bilo u opasnosti. Pamtim i 100 miliona dolara nagradnog fonda po godini. Ako je sada 30 miliona nagradni fond, gde je ostalih 70? Nadam se da će to neko pitati – rekao je Đilas.

On je ocenio da je KSS uspeo da sačuva klubove da mogu da igraju Evroligu, ali i reprezentacije da mogu da nastupaju na velikim takmičenjima.

Povezana vest:  NBA VESTI, Pobede Dalasa, Minesote i Njujorka

-Da budemo realni i iskreni, lakše je izbaciti Srbiju sa takmičenja nego Španiju. Nadam se da će se taj rat završiti, da će se nešto dogovoriti i napraviti sistem takmičenja koji odgovara svima, da ne slušamo više bahate duhovitosti kao prvog čoveka Evrolige pre neki dan o Partizanu. Nisam upućen, ali mislim da ABA ima ugovor i da ko je prvak, ide u Evroligi. Nadam se da će reagovati tamo – rekao je Đilas.

On je na kraju zahvalio svojim saradnicima i svim delegatima na radu proteklih godina i kazao da će se potruditi da KSS u novu godinu uđe bez dugovanja.

Đilas će obavljati funkciju predsednika do izbora novog, što bi trebalo da se desi 15. decembra.