Košarkaši Crvene zvezde pobedili su večeras u Beogradu ekipu Bamberga sa 74:60 (17:9, 26:20, 13:14, 18:17) u 24. kola Evrolige i napravili još jedan korak ka plasmanu u četvrfinale. Crveno-beli sada imaju skor od 14 pobeda i 10 poraza i nalaze se na šestom mestu na tabeli. Bamberg je na 12. poziciji sa osam pobeda i 16 poraza.

Najefikasniji u Zvezdi bio je Čarls Dženkins sa 15 poena, Marko Simonović je dodao 13, a Marko Gudurić ubacio poen manje. Najbolji u ekipi Bamberga bio je Fabijen Kozer sa 21 poenom.

Pored od ranije povredjenog Nemanje Dangubića, Zvezda je večeras bila oslabljen neigranjem prvog plejmejkera Stefana Jovića, pa je trener Dejan Radonjić na toj poziciji koristio Čarlsa Dženkinsa i Nejta Voltersa.

Uprkos njihovom izostanku, crveno-beli su pre svega odličnom igrom u odbrani većim delom utakmice uspeli da ostvare novu evroligašku pobedu. Iako su imali i 25 poena prednosti, serija od osam minuta bez koša krajem treće i početkom četvrte četvrtine dovela je do toga da domaći košarkaši bore do kraja.

Povezana vest:  Ognjen Dobrić potpisao četvorogodišnji ugovor sa Zvezdom

Beogradski klub je ponovo imao dobar početak utakmice i vodjstvo 8:0. Tada Bamberg postigao sedam uzastopnih poena, ali nije uspeo da povede, a Zvezda je prednost čuvala do kraja utakmice. Prva četvrtina je završena sa osam poena prednosti, a mogla je i ubedljivije, ali su sudije posle pregleda snimka zbog isteka vremena poništile trojku Ognjena Dobrića u poslednjoj sekundi.

To nije omelo Zvezdine košarkaše, koji su na početku druge deonice igrali odlično pre svega u odbrani, što im je omogućilo da sredinom te četvrtine trojkama Marka Simonovića i Marka Gudurića steknu 18 poena prednosti (33:15).

Povezana vest:  SP TURSKA 2010, Raspored utakmica osmine finala

Bamberg je pred poluvreme igrao malo bolje u odbrani, što je toj ekipi omogućilo da trojkama Fabijana Kozera i Alekseja Nikolića smanji na 12 poena zaostatka. Ipak, Dion Tompson je uz mnogo sreće košem u poslednjoj sekundi ponovo doneo crveno-belima plus 14 (43:29).

Zvezda je držala odličan ritam u odbrani i u trećoj deonici, a protivnički igrači su bili dekoncentrisani u napadu, pa su sedam minuta postigli samo dva poena. Crveno-beli su to koristili i koševe su postizali svi koji su bili na terenu.

Prednost je bila 25 poena (56:31), pre nego što je Patrik Hekman pogodio trojku, za tek peti poen Bamberga u trećoj četvrtini. Taj koš je „pokrenuo“ ekipu iz Nemačke, koja je do kraja treće četvrtine serijom 12:0 smanjila zaostatak na samo 13 razlike (56:43).

Povezana vest:  Vasić u Zvezdi

Loša igra Zvezde nastavila se i na početku poslednje deonice, a domaći košarkaši su vezali više od osam minuta bez postignutog poena, što je Bambergu omogućilo da se približi na osam poena zaostatka (56:48).

Dženkins je prodorom i košem prekinuo lošu seriju domaće ekipe u napadu, što je „trglo“ ekipu Dejana Radonjića, koja je vratila dvocifrenu prednost. Ipak, Bamberg je nastavio da pogadja trojke i smanji zaostatak na šest poena.

Tada je konačno stao šut gostiju, a Simonović iz skoka u napadu postigao poene, Ognjen Kuzmić potom zakucao, a Dženkins iz kontranapada položio za plus 11, nešto manje od dva minuta pre kraja, što je bila nedostižna razlika za Bamberg.  Crvena zvezda u narednom kolu gostuje Real Madridu, dok Bamberg ide u goste Efesu.