juniorke_srbije_kosarkaPočinju kvalifikacije košarkašica za EP 2011, Srbija u Izraelu

 

Ženska seniorska reprezentacija u četvrtak startuje u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje će se sledeće godine održati u Poljskoj. Naše devojke su u kvalifikacionoj „B“ grupi, gde će im rivali biti selekcije Izraela, Letonije i Rumunije. Izabranice Miodraga Veskovića u utorak su otputovale u Izrael, gde 12. avgusta igramo prvi meč kvalifikacija.

Slede tri vezane utakmice u Rumi – 17. avgusta ćemo ugostiti Rumuniju, 20. Letoniju, a seriju utakmica na domaćem parketu završavamo 23. avgusta, duelom protiv Izraela. Tri dana kasnije gostujemo u Rumuniji, a kvalifikacije završavamo 29. avgusta, protiv Letonije u Rigi. Sve utakmice prenosiće RTS.

-Da bismo se seledeće godine našli među 16 najboljih evropskih selekcija, potrebno je da budemo prvi ili drugi u grupi. Za ekipe koje sada ne uspeju da se dokopaju Evrobasketa, u avgustu 2011. za preostala dva mesta biće organizovana dodatna runda kvalifikacija. Podsećamo, plasman na EP 2011. u Poljskoj već su izborile selekcije Francuske, Rusije, Španije, Belorusije, Grčke i Češke, učesnice Svetskog prvenstva koje se od 23. septembra do 3. oktobra igra u Češkoj – veli Vesković.

Povezana vest:  Đorđević se oprostio od Stankovića: Večita zahvalnost

Pre nego što je počeo priču o onome što sledi, Miodrag Vesković selektor našeg tima se osvrnuo na ono što je prošlo – pripreme na kojima su naše reprezentativke još od 17. maja: „Devojke su hrabro ušle u ovaj projekat i sada se osećaju kao porodica. Upravo to zajedništvo je najveća vrednost koju smo napravili za ova tri meseca i nešto što treba da ostane temelj za budućnost.“

Povezana vest:  KOŠARKAŠKA LIGA SRBIJE, Železničar i Napredak za beg sa dna

Vesković je dodao da smo „realni optimisti“ i podsetio na prošlogodišnje Evropsko prvenstvo na kome je naša reprezentacija osvojila neslavno 14. mesto i dodao:

-Jedino što tražim od devojaka je maksimalna borbenost na svakom meču. Ako tako bude, uvek ću biti zadovoljan, bez obzira na rezultat. Uloga favorita u našoj grupi pripada Letoniji, ali mi verujemo da smo jednako kvalitetni kao i ostale ekipe.

Povezana vest:  EVROLIGA, Jovanović: Nismo se snašli agresivnu igru Efesa

Goran Vuković, predsednik opštine Ruma istakao je veliko zadovoljstvo što je baš njegov grad ugostio najbolje košarkašice Srbije:

-Nadam se da ćemo se svi opet okupiti ovde 30. avgusta kako bismo proslavili plasman na Evropsko prvenstvo. Spremamo dvoranu prema svim standardima FIBA i želimo da te tri utakmice u Rumi budu organizovane na najvišem nivou.

Nimalo lak zadatak – da Srbiju vrate među evropski krem imaju: kapiten Milica Beljanski, Jovan Vukoje, Biljana Pešović, Dragana Gobeljić, Maja Škorić, Jefimija Karakašević, Jelena Milovanović, Adrijana Knežević, Ivanka Matić, Mina Maksimović, Ana Dabović, Jelena Maksimović i Neda Đurić.