Kanada_1994_kosarkaSVETSKA PRVENSTVA – KANADA, 1994

 

Jugoslaviji oduzeta organizacija SP i titula

 

Umesto u Beogradu, 12. Svetsko prvenstvo za košarkaše održano je u Torontu (Kanada), jer je zbog sankcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija Jugoslavija i u sportu brutalno izbačena sa svetske scene.

Beogradu je oduzeta organizacija svetskog prvenstva, a „usput“ Jugoslaviji je uskraćeno pravo da brani titulu svetskog prvaka koju je osvojila četiri godine ranije u Buenos Ajresu (Argentina).

Povezana vest:  Oklahoma u produžetku bolja od Portlanda, Janis vodio Milvoki

Politika je, dakle, najdirektnije uticala na novi „svetski poredak“ u košarci jer su „plavi“ u to vreme bili jedina reprezentacija koja je, po opštem mišljenju, ravnopravno mogla da se nosi sa „Drim timom II“.

Ali i „Drim timom I“ kojeg su Amerikanci promovisali dve godine pre održavanja Svetskog prvenstva u Torontu, a koji je superiorno osvojio olimpijsko zlato u Barseloni, gde naših, takođe nije bilo.

Povezana vest:  Poraz SAD posle 13 godina, Australija bolja u Melburnu

Bio je to čuveni tim, sastavljen od „ajkula“ NBA lige a predvodili su ga Majkl Džordan, Leri Bird i Medžik Džonson.

U Torontu nije bilo ni Džordana, ni Birda ni Džonsona. Ali, Amerikanci su doveli igrača koji će obeležiti narednu deceniju u NBA ligi. Šakil O’Nil je bio adut protiv kojeg nijedna reprezentacija nije imala „kontra kartu“.

Povezana vest:  NBA VESTI , Bjelica blistao, Marjanović tri poena, Jokić povređen

Superiornost američkog tima bila je evidentna od prve utakmice. Nizale su se „stotke“ kao na traci, tako da je poraz Grka u polufinalu (97:58) smatran senzacijom. Jer, samo na toj utakmici Amerikanci nisu postigli sto koševa!

Taj „kiks“ nadoknadili su u finalu. Rusiju su savladali sa 137:91(!) što se u istoriji finalnih utakimica svetskih prvenstava nikada nije dogodilo.