FIBA_turska_2010_logoSP TURSKA 2010

 

Selektor Palma najveći adut debitantima na Mondijalu

 

Košarkaška reprezentačija Jordana, sa kojom će sutra u utakmici trećeg kola A grupe šampionata sveta u Turskoj snage odmeriti izabranici Dušana Ivkovića, debituje na Mondijalu, a najveći adut predstavnika Azije biće iskusni trener Mario Palma.

Portugalski stručnjak, rodom iz Gvineje Bisau, ljubiteljima košarke poznat je kao dugogodišnji selektor Angole. Od sasvim prosečne ekipe 60. godišnji Palma je uspeo da stvori za afričke rivale nepobedivi sastav koji je daleko isped konkurencije na kontinentalnim šampionataima.

U domovini je najviše postigao kao trener Benfike iz Lisabona, sa kojom se 1994. godine plasirao u finalnu grupu Kupa evropskih šampiona. Kao selektor Portugalije nije se proslavio, pa je šansu potražio na drugim kontinentima.

Povezana vest:  Ulaznice za derbi i na blagajni Pionira

Plasmanom sa jordanskom reprezentacijom na Mondijal u Turskoj priredio je prijatno iznenađenje, s obzirom da se među 24 najbolje selekcije na svetu nisu našli nekada stalni učesnici planetarnih smotri Japan i Južna Koreja.

Jordan je od svih rivala „belih orlova“ u grupi ubedljivo najveća nepoznanica ne samo po tome što se radi o debitantu sa kojim se naša reprezentacija ni u nezvaničnim utakmicama nisu sastajala, već i zbog toga što čak 11 reprezentativača azijske ekipe igraju u domovini.

Povezana vest:  Đorđević: Ovo je bila najteža utakmica na turniru

Osam igrača Jordana nastupaju za Zain iz prestonog Amana, a jedini internacionalac je 29. godišnji bek Rašim Rajt, koji igra u libanskom Bejrutu.

Selektor Palma ima puno poverenja u iskusne košarkaše Zaima Abasa i Osamu Daglesa, koji su se istakli već na mondijalskoj premijeri protiv Australije.

Iako su „kenguri“ u poslednjim sekundama poenima sa linije slobodnih bacanja stigli do minimalne pobede nad Jordanom, upravo je taj meč pokazao koliko Palmini učenici mogu da predstvljaju neugodnog rivala.

U prvom kolu Jordanci su se pokazali kao veoma uporna ekipa, spremna na fanatičnu i bespoštednu borbu do kraja bez obzira na evidentnu razliku u kvalitetu u korist protivnika. Očigledno je i da iskusniji igrači tokom utakmice „vuku“ ostatak tima i da nemaju dovoljan fond kvalitetnih igrača za naporan ritam igranja mečeva.

Povezana vest:  Budućnost Voli ubedljiva protiv Cibone

Sastav reprezentacije Jordana: Fadel Alnadžar, Rašim Rajt, Musa Alavadi, Muhamed Hadrab, Enver Sabzokov, Osama Dagles, Vesmal Al-Sus, Ali Džamal Izahab, Zaid Al- Has, Muhamed Šahir Husein i Ajman Adais.

Državni tim naše zemlje nije se do sada susretao sa Jordanom na šampionatima sveta.

Meč Srbija – Jordan igra se sutra od 15.30 ččasova u dvorani „Arena“ u Kajzeriju.