hrvatska_reprezentacijaSP TURSKA 2010
Hrvatska drugi put na Mondijalu
Rival reprezentacije Srbije u osmini finala Svetskog prvenstva za košarkaše u Turskoj biće selekcija Hrvatske, koja je u prvom krugu zabeležila dve pobede i tri poraza.
Hrvatska je, nakon nekoliko nespušno izvedenih smena generacija i promena selektora, najzad izborila učešće na šampionatu sveta, a pre dve godine učestvovala je i na Olimpijskim igrama u Pekingu.
Reprezentacija Hrvatske je prvo, i do ove godine poslednje učešće na Mondijalu 1994. u Torontu i Montrealu, okončala osvajanjem bronzane medalje. Iako se to odličje danas slavi kao jedan od najvećih uspeha u kratkotrajnoj istoriji hrvatske košarke, pre 16 godina Toni Kukoč, Dino Rađa, Arijan Komazec i ostali članovi te generacije, ponikle u ligi bivše Jugoslavije, nisu bili zadovolnji učinkom pošto su želeli finale sa američkim „drim timom“.
Od toga, međutim, nije bilo ništa, s obzirom da su se „šahovničarima“ u osmini finala isprečili Rusi. Hrvatska je uspela da sledeće godine sa istim timom osvoji „bronzu“ na šampionatu Evrope u Atini i od tada je elita i borba za odličja za nju neostvareni san.
Na Mondijalu u Turskoj glavna zvezda reprezentacije je Roko Leni Ukić, igrač koji je ponikao u Splitu, a profilisao se u evropskim klubovima Taukeramici, Barseloni i Romi.
Trenutno član američkog Milvokija, Ukić za sada u reprezentaciji nije opravdao silne pohvale koje su stizale na njegov račun od brojnih stručnjaka koji su ga poredili sa najboljim evorpskim šuterima.
Ukić je jedina zvezda hrvatskog državnog tima pošto su ostali reprezentativci ili prosečni igrači evropskih klubova ili još nedokazani talenti koji stasavaju u regionalnoj NLB ligi.
Veliki hendikep za Hrvatsku je neigranje trenutno možda i najboljeg njihovog centra Stanka Baraća, koji odsustvuje zbog povrede.
Iskusni Zoran Planinić igra veoma malo, a selektor Josip Vranković od igrača iz „starije garde“ najviše koristi dobrog šutera Marka Popovića.
Hrvatski navijači očekuju da se na ovom šampionatu istaknu Ante Tomić i Marko Tomas, igrači koji su pored Ukića u žiži njihove pažnje. Bolji učinak od obojice ima do sada igrač Cibone Bojan Bogdanović.
Kao „najslabiju kariku“ u reprezentaciji hrvatski mediji ističu selektora Vrankovića pošto smatraju da je nedosrastao toj funkciji. Vranković je ranije radio kao trener Širokog i i Cibone, ali bez većih uspeha.
U prvom krugu takmičenja sledeći rival „belih orlova“ nije imao problema protiv autsajdera Irana i Tunisa, ali je u mečevima sa ozbilnijim protivnicima iskazan manjak kvaliteta.
Najneizvesniju utakmicu Hrvatska je odigrala protiv suseda Slovenaca, ali su na kraju i taj meč izgubili. Protiv Amerikanaca i Brazila doživeli su ubedljiv poraz.
Sastav reprezentacije Hrvatske: Roko Leni Ukić, Davor Kus, Marko Popović, Bojan Bogdanović, Rok Stipčević, Marko Tomas, Zoran Planinić, Ante Tomić, Krešimir Lončar, Marko Banić, Luka Žorić i Krešimir Lončar.
Naša repreznetacija do sada se nije sastajala sa Hrvatskom na Mondijalu.
Povezana vest:  REGIONALNA LIGA, Partizan mt:s dočekuje Cibonu od 17,00