bozic_gist_par_zalEVROLIGA

 

I Žalgiris pao u Beogradu

 

dzavi_par_zalgiris_1Košarkaši Partizana pobedili su večeras u Beogradu litvanski Žalgiris sa 68:62 (23:14, 21:15, 10:14, 14:19), u utakmici šestog kola Grupe A u Evroligi.

To je četvrta pobeda Partizana u Grupi A, a toliko ima i Žalgiris.

U hali Pionir, pred 7.800 gledalaca, najefikasniji u ekipi Partizana bio je Dragan Milosavljević sa 19 poena, 12 je postigao Oliver Lafajet, a po devet su dodali Jan Veseli, Džejms Gist i Nejtan Džavaji. Gist je imao i osam skokova, a Džavaji sedam.

U litvanskom timu, koga sa klupe predvodi srpski trener Aco Petrović, najefikasniji je bio Mirza Begić sa 19 poena, a Dedžuan Kolins dodao je 12.

U prvoj utakmici Žalgiris je u Kaunasu pobedio Partizan sa 73:62, pa će biti u prednosti za plasman u Top 16, ako obe ekipe budu imale isti broj pobeda.

Partizan će u sledećem kolu, 1. decembra, gostovati ruskom Himkiju, dok će Žalgiris dan kasnije na svom terenu igrati s izraelskim Makabijem.

Povezana vest:  Vaterpolisti gosti Pionira

partizan_zalgiris_5Partizan je pobedio, ali nije uspeo da zabeleži razliku veću od 11 poena, sa koliko je poražen u Litvaniji. Crno-beli nisu bili previše daleko od toga, ali su odigrali dva potpuno različita poluvremena. Sjajno prvo, i drugo u kome ga je od poraza spasao Dragan Milosavljević.

Partizan je dobro počeo meč i već u prvoj četvrtini došao je do dvocifrene prednosti. Šampion Srbije igrao je brzo i pogađao je više šuteva, ali se i bolje prilagodio nešto oštrijem sudijskom

kriterijumu. Džavaji je sa linije za slobodna bacanja na kraju deonice doneo svom timu prednost od 23:12.

Žalgiris nije pogodio nijednu „trojku“ u prvom poluvremenu, a Partizan su predvodili Lafajet, Džavaji i Veseli.

Svaki put kada je gostujući tim vezao četiri poena, crno-beli bi odgovorili košem. Osim toga, domaći tim kontrolisao je i reket, na trenutke igrao atraktivno, a „trojkom“ Milosavljevića u poslednjoj sekundi druge čevrtine došao je do maksimalnih 15 poena prednosti -44:29.

Povezana vest:  JADRANSKA LIGA, Rezultati 11. kola Jadranske lige i tabela

Razlika je mogla na poluvremenu da bude i veća, ali Žalgiris su koliko-toliko u igri držali Begić, Kolins i Trevis Votson.

partizan_zalgiris_6Partizan je i u drugom poluvremenu nastavio sa dobrom igrom. Posle koševa Milosavljevića i Gista, crno-beli su došli do najveće prednosti od 21 poena, 50:29.

Katić je sredinom deonice dao još jedan koš za 52:31, ali tada je nastao period u kome domaći tim pet minuta nije postigao nijedan poen.

Žalgiris tada nije igrao preterano kvalitetno, ali je polako smanjivao razliku, koja je pala na samo 11 poena, 54:43, posle „trojke“ Mantasa Kalijentisa, prve za litvanski tim na utakmici. „Zeleni“ su mogli još više da priđu, ali je Begić promašio čak pet penala.

Povezana vest:  KOŠARKAŠKA LIGA SRBIJE, Novi Sad pobedio Borac

Igrači Partizana krajem treće i početkom poslednje četvrtine jako su teško davali koševe, promašivali su „nemoguće“, a lopta je dva puta izlazila iz koša. Tek u 29. minutu Lafajet je iskoristio dva penala i tako postigao prve poene za svoj tim posle više od pet minuta.

Slično je bilo i u nastavku poslednje deonice, ali sa bitnom razlikom što se raspucao Milosavljević i počeo da daje koševe i tako malo donese olakšanje svojoj ekipi i publici. Dok je bio na parketu, dao je sve poene Partizana osim jednog koša Gista.

Crno-beli su tada došli do željenih 11 poena prednosti, ali je kapiten Žalgirisa Paulijus Jankunas postigao „trojku“ za 68:60, a Kolins je nešto kasnije pogodio oba penala za konačnih 68:62.

 

PHOTO: ataimages.rs